Ιεραποστολή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το πατριαρχείο διοικείται από δωδεκαμελή Σύνοδο με την προεδρία του πατριάρχη. Η αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως έχει 57 κοινότητες με 58 ναούς και 32 εφημέριους. Η επαρχία Χαλκηδόνος έχει 10 κοινότητες και 10 εφημέριους, 10 μοναστήρια και 35 ιερά προσκυνήματα. Η επαρχία Δέρκων, εχει 5 κοινότητες και η επαρχία Ίμβρου και Τενέδου 12 κοινότητες και 12 εφημέριους.

Στην  Ελλάδα υπάγεται στο Οικουμενικό πατριαρχείο η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, αποτελούμενη από 8 επισκοπικές περιφέρειες: 1) Η αρχιεπισκοπή με έδρα το Ηράκλειο, 2) Η μητρόπολη Γορτύνης με έδρα το Ρέθυμνο, 4)Η μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου με έδρα τα Χανιά, 5) Η μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων με έδρα το Σπήλι Ρεθύμνου, 6) Η μητρόπολη Ιεράπετρας και Σητείας με έδρα την Ιεράπετρα, 7) Η μητρόπολη Πέτρας με έδρα τη Νεάπολη και 8) Η μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου με έδρα το Καστέλλι.

Οι μητροπόλεις της Δωδεκανήσου είναι οι ακόλουθες: 1) Ρόδου με έδρα τη Ρόδο,2) Κώου με έδρα την Κω, 3) Καρπάθου και Κάσου με έδρα το Απέρειο Καρπάθου, 4) Λέρου και Καλύμνου με έδρα την Κάλυμνο.

Στο πατριαρχείο επίσης υπάγονται η πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου με τη μονή του Αγ. Ιωάννου όπου λειτουργεί και εκκλησιαστική σχολή, η Μοναστική πολιτεία του Αγ. Όρους, η Μονή της Αγ. Αναστασίας στη Χαλικιδική και η Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη.

Στο εξωτερικό: Α) Η αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής με έδρα τη Ν. Υόρκη που ιδρύθηκε στις 11 Μαϊου 1922 και 10 επισκοπές εξαρτώμενες από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής (Νέας Υερσέης, Σικάγου, Βοστώνης, Αγίου Φραγκίσκου, Ατλάντας, Πίτσμπουργκ, Ντητρόιτ, Ντένβερ, Τορόντο, Μπουένος Άυρες της Αργεντινής. και Καναδά

Β) Η αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με έδρα το Σιδνεϋ. Ιδρύθηκε το το 1924 και έγινε αρχιεπισκοπή το 1959.Χωρίζεται σε 5 αρχιεπισκοπικές περιφέρειες.

Γ) Η αρχιεπισκοπή Θυατείρων της Μεγάλης Βρετανίας. Ιδρύθηκε το 1922 και έγινε αρχιεπισκοπή το 1968.

Δ) Η μητρόπολη Γαλλίας και εξαρχία πάσης Ιβηρίας με έδρα το Παρίσι. Ιδρύθηκε το 1963. Έχει δύο βοηθούς επισκόπους.

Ε) Η μητρόπολη Γερμανίας και Εξαρχία Κεντρώας Ευρώπης με έδρα τη Βόννη. Ιδρύθηκε το 1963.

ΣΤ) Η μητρόπολη Αυστρίας και Εξαρχεία Ιταλίας, Ελβετίας και Ουγγαρίας με έδρα τη Βιέννη. Ιδρύθηκε το 1963.

Ζ) Η μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών με έδρα τις Βρυξξέλλες. Ιδρύθηκε το 1969. Έχει δύο βοηθούς επισκόπους, 13 ναούς στο Βέλγιο και 2 στην Ολλανδία.

Η) Η μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας και Εξαρχία Βορείων χωρών με έδρα τη Στοκχόλμη

Θ) Η μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας και εξαρχία Ινδιών, Κορέας και Ιαπωνίας. Ιδρύθηκε το 1970. Στη Ν. Ζηλανδία υπάρχουν 7 κοινότητες όπου λειτουργούν ελληνικά κατηχητικά σχολεία.

Ι) Η ρωσική Αρχιεπισκοπή Δυτικής Ευρώπης. Υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έχει έδρα το Παρίσι.

 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode