Άγιος Άνθιμος επίσκοπος Νικομηδείας

2013-09-03 23:27

 

 

  • Τη Γ΄(3η) του  μηνός Σεπτεμβρίου μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Ανθίμου επισκόπου Νικομηδείας.

 

    Ο άγιος Άνθιμος ήταν επίσκοπος της πόλεως Νικομηδείας της Βιθυνίας, όταν ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός διέταξε την νύκτα των Χριστουγέννων να πυρποληθεί ο ναός των χριστιανών, μέσα στον οποίο βρισκόταν είκοσι χιλιάδες πιστοί, ο άγιος επίσκοπος τελούσε ιερά αγρυπνία. Ενθάρρυνε τους χριστιανούς, τους υπενθύμισε τους τρεις παίδες εν τη καμίνω, βάπτισε τους κατηχουμένους και τους κοινώνησε όλους των αχράντων μυστηρίων. Κατά θεία οικονομία ο Άνθιμος διαφυλάχτηκε αβλαβής από την πυρκαγιά και αναχώρησε σε κάποια κωμόπολη.

    Συνελήφθη όμως και οδηγήθηκε ενώπιον του αυτοκράτορος ο οποίος τον ανέκρινε έχοντας μπροστά του τα όργανα της τιμωρίας. Ο Άνθιμος άφοβος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό και με πολλή ιλαρότητα δέχθηκε τις τιμωρίες. Του τρύπησαν τους αστραγάλους με πυρακτωμένες πιρούνες, τον ξάπλωσαν γυμνό επάνω σε έδαφος με όστρακα και τον ράβδισαν σκληρά. Κατόπιν του φόρεσαν χάλκινα πυρακτωμένα υποδήματα και τον εξανάγκαζαν να περπατά.

    Κατά την οδυνηρή αυτή δοκιμασία ακούσθηκε θεία φωνή που τον ενίσχυε υποσχόμενη ουράνια βραβεία. Ένα χαριέστατο χαμόγελο διαγράφηκε τότε στο πρόσωπό του. Για να κάμψει την ανδρεία του ο τύρανος πρόσταξε να τον δέσουν σε τροχό συστρεφόμενο συνεχώς και να κατακαίουν με λαμπάδες τις διαλυόμενες σάρκες του. Όταν ο Μαξιμιανός είδε τον Άνθιμο να εξέρχεται αβλαβής από τον τροχό, διέρρηξε την αλουργίδα του. Ο άγιος του προφήτευσε ότι γρήγορα θα χάσει την βασιλεία του και ο Μαξιμιανός διέταξε να τον αποκεφαλίσουν.

    Λέγεται ότι μετά την αποτομή η τίμια κάρα του βλάστησε θαυματουργικά τρίχες. Σήμερα φυλάσσεται στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode