Για την εορτή της Πεντηκοστής (κήρυγμα π. Μιχαήλ)

2014-06-09 00:11

Η εορτή της Πεντηκοστής αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί  είναι αφιερωμένη στην κατάπεμψη του Παναγίου Πνεύματος στους αγίους μαθητές και Αποστόλους του Χριστού.

Είναι η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας μας όπως θα δούμε και παρακάτω.

Σε έναν υπέροχο διάλογο του Χριστού με τους μαθητές Του, όπως περιγράφεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, ο Χριστός ενθαρρύνει τους περίλυπους μαθητές Του για τον επικείμενο χωρισμό τους, λέγοντας πως : «Συμφέρει υμίν ινά εγώ απέλθω, εάν γαρ εγώ μη απέλθω, ο παράκλητος ουκ ελεύσεται».

Ποιος όμως είναι ο Παράκλητος για τον οποίο κάνει λόγο ο Χριστός; Πρόκειται ασφαλώς για το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.

Θεός ο Πατέρας, Θεός ο Υιός, Θεός και το Άγιο Πνεύμα.

Ασφαλώς δεν μιλάμε για τρεις διαφορετικούς θεούς, αλλά για έναν Θεό αποτελούμενο από τρία διαφορετικά πρόσωπα, τα οποία είναι ομούσια, αδιαίρετα, αχώριστα, ενώ κινούνται και συμπεριφέρονται με απόλυτη συμφωνία αρμονία μεταξύ τους.Το δε Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται πάντοτε από τον Πατέρα, αποστέλλεται όμως στον κόσμο εν χρόνω, διά του Υιού .

Συνεπώς, όταν οι μαθητές και Απόστολοι του Χριστού κατά την ημέρα της Πεντηκοστής φωτίστηκαν από το Άγιο Πνεύμα, άρχισαν να μιλούν για κείνα που προηγουμένως δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη και να κατανοούν εκείνα τα οποία προηγουμένως δεν καταλάβαιναν .  Προικισμένοι με πύρινες γλώσσες κήρυξαν σε όλη την οικουμένη το Ευαγγέλιο της σωτηρίας, ιδρύοντας ταυτόχρονα  κατά τόπους εκκλησίες, χειροτονώντας επισκόπους, πρεσβυτέρους και διακόνους. Να λοιπόν η ίδρυση της Εκκλησίας, η οποία την ημέρα της Πεντηκοστή εορτάζει τα γενέθλιά της.

Στην Εκκλησία του Χριστού προσφέρεται αφθονοπαρόχως στους πιστούς το Πανάγιο Πνεύμα. Όλα τα σωστικά μυστήρια της Εκκλησίας δια της επικλήσεως του Αγίου Πνεύματος επιτελούνται. Στην Θεία Λειτουργία, το ψωμί και το κρασί μετατρέπονται διά του Αγίου Πνεύματος σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Πλέον οι χριστιανοί δεν επισκιάζονται απλώς από το Άγιο Πνεύμα, αλλά γίνονται μέτοχοι της θεότητος. Τρώγουν και πίνουν τον Χριστό, γενόμενοι και αυτοί μικροί θεοί κατά χάριν.  

Ενώ όμως το Άγιο Πνεύμα τόσο άφθονα διαμοιράζεται στους πιστούς, εν τούτοις ο πολύς κόσμος αγνοεί την ύπαρξή Του και δεν το επιζητά. Το Άγιο Πνεύμα στην εορτή των Θεοφανείων  εμφανίστηκε εν είδει περιστεράς. Το περιστέρι ως πτηνό εύκολα τρομάζει και φεύγει μακριά αν κάνεις κάνει απρόσεχτες κινήσεις. Έτσι και το Άγιο Πνεύμα, εύκολα το αποκτά κανείς (διά των μυστηρίων της Εκκλησίας), αλλά και εύκολα απομακρύνεται αν βρει αμαρτία, αμετανοησία, σκληροκαρδία, και αναισθησία. Γι’ αυτό όλοι μας θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί στον βίο μας και με ταπείνωση και συντριβή καρδίας να επιζητούμε το έλεος του Θεού ώστε να μην θεωρηθούμε αδόκιμοι της Χάριτος αμήν.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode