Ε΄(5η) Οκτωβρίου.

2013-10-04 21:27
 • Τη πέμπτη του αυτού μηνός, μνήμη της αγίας μάρτυρος Χαριτίνης.

 

                Η αγία Χαριτίνη ήταν δούλη κάποιου Κλαυδίου, στην Κιλικία, επί Διοκλητιανού (περί 303). Ο Κόμης Δομέτιος πληροφορήθηκε ότι ήταν χριστιανή και έγραψε στον κύριό της να του τη στείλει για να την ανακρίνει. Ο Κλαύδιος εθλίβη στη σκέψη ότι θα έχανε τη Χαριτίνη, φόρεσε τρίχινο σάκο και θρηνούσε πικρά. Η Χαριτίνη όμως γεμάτη από τη χαρμόσυνη παρρησία των μαθητών του Κυρίου, τον παρηγόρησε λέγοντας: «Μη θρηνείς, αφέντη μου, αλλά χαίρε, επειδή θα λογιστώ ευπρόσδεκτος θυσία στον Θεό, για τις δικές μου και τις δικές σου αμαρτίες». Εκείνος της απάντησε: «Δούλη του Θεού, ενθυμού και εμέ πλησίον του επουρανίου Βασιλέως», και την έστειλε στην κόμη. Τον οδήγησαν ενώπιον του δικαστηρίου. Η νεαρά κόρη δεν πτοήθηκε και ευθαρσώς ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό.

                Για την καταισχύνη της , της ξύρισαν το κεφάλι, όμως διά θαύματος τα μαλλιά της ξαναφύτρωσαν και μάλιστα πιο πολλά από πριν. Της έγδαραν το κρανίο και τοποθέτησαν πάνω του αναμμένα κάρβουνα, κατόπιν οι δήμιοι έμπηξαν πυρωμένα σουβλιά στους μαστούς, της έδεσαν τέλος μια βαριά πέτρα στο λαιμό και την έριξαν στη θάλασσα.

                Νέο θαύμα όμως έγινε και πάλι και η Χαριτίνη εμφανίστηκε ξανά μπροστά στην κόμη για να καταδείξει ότι η πίστη των χριστιανών είναι μεγαλύτερη από όλα τα βασανιστήρια.

                Οι δήμιοι της έβγαλαν τα δόντια  και την υπέβαλαν σε νέα μαρτύρια, ο τύραννος διέταξε να την κλείσουν σε πορνοστάσιο, η αγία όμως προσευχήθηκε στον κύριο για να γλυτώσει από τη δοκιμασία αυτή και αμέσως παρέδωσε την ψυχή της στον Θεό. Τα άγια λείψανά της τα έριξαν στη θάλασσα, έγινε όμως και πάλι θαύμα και τα έβγαλε η θάλασσα στην ακτή, όπου ο αφέντης της Κλαύδιος τα βρήκε και τα ενταφίασε ευλαβικά.

 

 • Τη αυτή ημέρα η αγία μάρτυς Μαμελχθά, λίθοις βληθείσα τελειούται.
 • Μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Ερμογένους του θαυματουργού.
 • Μνήμη του οσίου Ιωάννου του Μαυρόποδος, μητροπολίτου Ευχαΐτων.
 • Μνήμη του οσίου πατρός ημών Ευδοκίμου του εκ της εν Άθω Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.
 • Μνήμη του οσίου πατρός ημών Σάββα του Βατοπαιδινού.
 • Μνήμη της οσίας μητρός ημών Μεθοδίας της εν Κιμώλω τη νήσω ασκητικώς διαλαμψάσης.
 • Τη αυτή ημέρα μνήμη των οσίων Δαμιανού του Ιαματικού, Ιερεμίου και Ματθαίου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.
 • Μνήμη της οσίας Χαριτίνης του Νόβγκοροντ.
 • Σύναξις των οσίων πατέρων ημών Πέτρου (24 Αυγ) Αλεξίου (12 Φεβρ), Ιωνά (31 Μαρτ) Φιλίππου (9 Ιαν, 13 Ιουλ) και Ερμογένους (17 Φεβρ), Μητροπολιτών Μόσχας και πάσης Ρωσίας.
 • Μνήμη του οσίου πατρός ημών Γρηγορίου εκ Χάνδζτας της Γεωργίας.

 

Ταις των σων αγίων πρεσβείαις, Χριστέ, ελέησον ημάς. Αμήν.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode