Ελεύθερους νόμιζε όχι όσους έτυχε να είναι ελεύθεροι, αλλά εκείνους που έχουν τη ζωή και τους τρόπους ελεύθερους

2013-10-02 20:41

        Η ελευθερία είναι μία έννοια παρεξηγημένη ανάμεσα στους ανθρώπους. Ελευθερία δεν έχει κάποιος που είναι υπόδουλος των παθών, ακόμη κι αν ελεύθερος μπορεί να τριγυρνά εδώ κι εκεί.
Ας δούμε όμως ποιοι είναι αληθινά ελεύθεροι ακόμα κι αν ζουν επί χρόνια δέσμιοι των φυλακών:
«Δεν ξαναείχαμε μέχρι τώρα τέτοια περίπτωση όπως 12 ισοβίτες να ακολουθούν την μοναχική ζωή»(interfax.ru)
Σε μία φυλακή της Ουκρανίας,στην Βίνιτσα,12 κρατούμενοι καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη πήραν όρκους μοναχικούς,αναφέρει η εφημερίδα ''Segodnia''
Σήμερα στο μοναστήρι της Βίνιτσα,το οποίο βρίσκεται μέσα στον χώρο των φυλακών της Βίνιτσα,ζουν 12 δόκιμοι και 12 μοναχοί.Οι μοναχοί καθοδηγούν αυτούς τους κρατουμένους οι οποιοι μεταστράφηκαν στην Ορθοδοξία.
 ''Εδώ όλα κυλούν σαν σ΄ένα μοναστήρι και οι δολοφόνοι και βιαστές με αυτόν τον τρόπο θέλουν να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους και δεν θα κάνουν έφεση για μείωση της ποινής τους'',υποστήριξε ένα από τα διοικητικά στελέχη των φυλακών η Anna Titovskaia.
'''Ωστόσο'',πρόσθεσε,''μετά από είκοσι χρόνια κράτησης να αποκτήσουν την απελευθέρωσή τους υπό συνθήκες και αυτοί οι μοναχοί έχουν πολλές ελπίδες να την αποκτήσουν εαν το ζητήσουν''.
        Ένας από τους κρατουμένους ο Andrei Tchistiakov λέει:«Εδώ και δέκα χρόνια,διαβάζω κάθε μέρα τα έργα των Αγίων Πατέρων για έξι με οκτώ ώρες.Εαν ήμουν ελεύθερος δεν θα μπορούσα να διαθέσω τόσον χρόνο ακόμη και αν ζούσα σε μοναστήρι»
Με την σειρά του ο εκπρόσωπος τύπου της διοίκησης της ουκρανικής αυτής φυλακής δήλωσε;«Δεν είχαμε ποτέ παρόμοια περίπτωση όπου ισοβίτες αγκάλιασαν μαζί την μοναχική ζωή»
 
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
 
Η εικόνα αυτή του αγίου Αντωνίου είναι έργο του αμερικανού μοναχού Αντωνίου. Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης του Αντωνίου είναι ότι δεν ζει σε μοναστήρι, αλλά σε Υψίστης Ασφαλείας Φυλακή (USA Penitentiary Maximum) στο Colorado των ΗΠΑ. Ο Αντώνιος δεν έχει ποτέ του μπει σε Ορθόδοξη εκκλησία, ούτε έχει παρευρεθεί "ζωντανά" σε λειτουργία ή σε άλλη ακολουθία, παρά μόνο έχει παρακολουθήσει βιντεοσκοπημένη λειτουργία. Το ίδιο και οι υπόλοιποι Χριστιανοί Ορθόδοξοι κρατούμενοι στην Penitentiary Maximum, μοναχοί, όπως ο Ματθαίος, και οι περισσότεροι λαϊκοί, όπως ο Loukas και ο George. Κι αυτό, επειδή έγιναν Ορθόδοξοι μέσα στη φυλακή, ύστερα από προσωπική αναζήτηση.
Οι Ορθόδοξοι της Penitentiary Maximum Security δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αφού στη φυλακή αυτή ο προαυλισμός γίνεται ατομικά και οι κρατούμενοι είναι τελείως απομονωμένοι. Έχουν όμως τη δυνατότητα αλληλογραφίας με τον "έξω κόσμο", με την τήρηση φυσικά συγκεκριμένων προϋποθέσεων και με επίγνωση του γεγονότος ότι το περιεχόμενο των επιστολών ελέγχεται. Οι αδελφοί μας αυτοί γνωρίζουν την Ορθοδοξία πολύ περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Ένας άλλος κρατούμενος, ο David, φτιάχνει ωραιότατα μάλλινα κομποσκοίνια και έχει στείλει τέτοια σε πολλούς Ορθόδοξους, σε διάφορα μέρη του κόσμου.
 
Οι Ορθόδοξοι της Maximum Security Prison είναι καρπός της Χάρης του Θεού και της ιεραποστολικής δραστηριότητας ενός αξιόλογου ιερέα, του Fr Stephan Powley, που για χρόνια υπηρετούσε εκεί (τώρα είναι εφημέριος σε άλλη φυλακή). Ο Fr Stephan, πρώην ευαγγελιστής προτεστάντης, χειροτονοθήκε στην Αντιοχειανή Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή των ΗΠΑ (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και εδώ και αρκετά χρόνια είναι κληρικός της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ι. Μητρόπολις Ντένβερ).
 
        Ο Μέγας Αντώνιος στον 18ο λόγο του περί ενάρετης ζωής λέει:
 
        18. Ελεύθερους νόμιζε όχι όσους έτυχε να είναι ελεύθεροι, αλλά εκείνους που έχουν τη ζωή και τους τρόπους ελεύθερους. Δεν πρέπει πράγματι να ονομάζουμε ελεύθερους τους άρχοντες που είναι πονηροί και ακόλαστοι, γιατί είναι δούλοι των παθών και της ύλης. Ελευθερία και ευτυχία της ψυχής είναι η πραγματική καθαρότητα και η καταφρόνηση των προσκαίρων.

 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode