Ελληνική Μυθολογία: Τιτανομαχία

2014-10-16 19:41

 

               Οι αρχαίοι έλληνες ως πρώτη τους θεά λάτρεψαν την γη που την έλεγαν τότε Γαία διότι αυτή τους έδινε τροφή και καταφύγιο. Η μυθολογία των αρχαίων ελλήνων έλεγε ότι αυτή γέννησε τον ουρανό, τη θάλασσα, τα βουνά, τους θεούς και τους ανθρώπους.
               Ο ουρανός και η γη ενώθηκαν και γέννησαν τους Τιτάνες. Μα ο Ουρανός φοβόταν ότι κάποιο από τα παιδιά του θα έπαιρνε τον θρόνο του γι’ αυτό και τα έκλεισε όλα στο βάθος της γης. Όμως ο γιος του ο Κρόνος, ο πιο ο δυνατός από τους Τιτάνες τον νίκησε και έγινε αυτός αρχηγός όλου του κόσμου. Παντρεύτηκε τη Ρέα και γέννησε τρεις θεές και τρεις θεούς.: Την Ήρα, την Εστία και τη Δήμητρα, τον Πλούτωνα, τον Ποσειδώνα και τον Δία.
               Μα κι ο Κρόνος φοβόταν πως κάποιο από τα παιδιά του θα έπαιρνε τον θρόνο του, γι’ αυτό όταν γεννιόταν κάποιο  το κατάπινε. Απελπισμένη η Ρέα πήγε και γέννησε  το έκτο της παιδί τον Δία σε μια σπηλιά, σ’ ένα βουνό της Κρήτης.
               Όταν ο Δίας μεγάλωσε, πάλεψε με τον Κρόνο και τον ανάγκασε να βγάλει τα πέντε αδέρφια του που είχε καταπιεί. Άρχισε τότε ένας πόλεμος. Από τη μια οι Τιτάνες και από την άλλη οι θεοί.  Δέκα χρόνια κράτησε ο πόλεμος αυτός. Από τη μια οι Τιτάνες και από την άλλη οι θεοί, νίκησαν οι θεοί και τους Τιτάνες τους έριξαν στα τάρταρα. Μετά οι θεοί πάλεψαν με τους γίγαντες, στην οποία μάχη νίκησαν και πάλι οι θεοί. Έτσι ο Δίας έγινε κυρίαρχος όλου του κόσμου. Παντρεύτηκε την Ήρα και μαζί με τα παιδιά του εγκαταστάθηκε στον Όλυμπο.
 Τα παιδιά του Δία είναι τα εξής:
Δίας→Αθηνά
Δίας+Ήρα→Άρης, Ήφαιστος
Δίας+Λητώ→Απόλλων, Άρτεμη
Δίας+Μαία→Ερμής
Δίας+Δήμητρα→Περσεφόνη.

Βιβλιογραφία
Ιστορία Γ΄Δημοτικού, εκδ. Διόφαντος, σελ. 8.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode