Η΄(8η) Δεκεμβρίου.

2013-12-08 21:49
  • Τη ογδόη του αυτού μηνός, μνήμη του οσίου πατρός ημών Παταπίου.

        Ο όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στις Θήβες της Αιγύπτου. Ο όσιος από μικρός αποφάσισε να εγκαταλείψει τους γονείς του για να εγκαταβιώσει στην έρημο ποθώντας την ησυχία και την αδιάλειπτη επικοινωνία με τον Θεό.

        Σύντομα όμως η φήμη του τον έκανε γνωστό στον κόσμο με αποτέλεσμα πλήθη να τον επισκέπτονται αποσπώντας τον από την ησυχία. Αποφάσισε λοιπόν ο Πατάπιος να φύγει στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην Παναγία των Βλαχερνών. Εκεί μέρα και νύχτα, δοξολογούσε τον Θεό λαμβάνοντας ως χάρισμα το να τελεί θαύματα.

        Επικαλούμενος το όνομα του Χριστού, θεράπευσε έναν εκ γενετής τυφλό που έπεσε με πίστη στα πόδια του. Μια άλλη φορά θεράπευσε έναν άνδρα που το σώμα του είχε πρηστεί φρικτά εξαιτίας οιδήματος, ενώ μια άλλη φορά θεράπευσε έναν δαιμονισμένο.

        Αφού πρόκοψε πολύ σε όλες τις αρετές ο ένδοξος δούλος του Θεού εκοιμήθη εν ειρήνη περιτριγυρισμένος από πολλούς μοναχούς και ασκητές της γύρω περιοχής που θρηνούσαν γιατί έχασαν έναν τέτοιο θησαυρό. Το λείψανό του ενταφιάστηκε στην Μονή των Αιγυπτίων, που βρίσκονταν κοντά στο ασκητήριό του. πολλούς αιώνες αργότερα, το 1904, κατά την διάρκεια εργασιών ανακαίνισης του ναού ενός μονυδρίου στις πλαγιές των Γερανίων ορέων στο Λουτράκι, ανακαλύφθηκε ολόκληρο το τίμιο λείψανο του αγίου Παταπίου. Η μονή αφιερώθηκε έκτοτε στην μνήμη του και δεν σταματούν να επιτελούνται θαύματα.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode