ΙΑ΄(11η) Οκτωβρίου

2013-10-10 16:58
  • Τη ενδεκάτη του αυτού μηνός μνήμη του αγίου αποστόλου Φιλίππου, ενός των επτά Διακόνων.

 

        Ο άγιος φίλιππος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης. Από τον γάμο του είχε τέσσερις θυγατέρες οι οποίες αφιερώθηκαν στον Θεό ζώντας εν παρθενία και έλαβαν το προφητικό χάρισμα. Χειροτονήθηκε διάκονος από τους Αποστόλους μαζί με το άγιο Στέφανο για να διακονεί στα γεύματα αγάπης και στα φιλανθρωπικά έργα. Ο φίλιππος κήρυξε το Ευαγγέλιο σε όλη την Σαμάρεια. Αυτός βάπτισε τον Σίμωνα τον μάγο, που υποκρίθηκε ότι μετεστράφη ελπίζοντας πως έτσι θα κερδίσει χρήματα από τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Αυτόν έστειλε ο Κύριος στον δρόμο από τα Ιεροσόλυμα προς Γάζα για να δώσει στον ευνούχο υπουργό της βασίλισσας Κανδάκης της Αιθιοπίας την ερμηνεία του μυστηρίου της προφητείας του Ησαΐα για τον Μεσσία. Και αφού τον βάπτισε, το Άγιο Πνεύμα τον έφερε στην Άζωτο για να συνεχίσει εκεί το κήρυγμα. Κήρυξε τον λόγο του Θεού σε όλες τις πόλεις που περνούσε μέχρι την Καισάρεια. Πήγε κατόπιν στην Μικρά Ασία, στην επαρχία των Τράλλεων. Εκεί οδήγησε πολλούς εθνικούς στην θεογνωσία, ανήγειρε έναν ναό και εκοιμήθη εν ειρήνη.

 

  • Τη αυτή ημέρα μνήμη των αγίων μαρτύρων Ζαναΐδος και Φιλονίλλης, των αυταδέλφων.
  • Ο όσιος πατήρ ημών και Ομολογητής Θεοφάνης ο Γραπτός, επίσκοπος Νικαίας, αδελφός του αγίου Θεοδώρου του Γραπτού και ποιητής Κανόνων εν ειρήνη τελειούται.
  • Μνήμη των εν αγίοις πατέρων ημών Νεκταρίου, Ατσακίου και Σισινίου, πατριαρχών, Κωνσταντινουπόλεως.
  • Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Φιλοθέου Κοκκίνου, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
  • Μνήμη του οσίου Ιωνά του θαυματουργού, του εν κύπρω.
  • Τη αυτή ημέρα Σύναξις των οσίων Γερόντων της Μονής της Όπτινα: Μωυσέως, Αντωνίου, Λεωνίδου, Μακαρίου, Ιλαρίωνος, Αμβροσίου, Ανατολίου Α΄, Ισαάκ Α΄, Ιωσήφ, Βρσανουφίου, Ανατολίου του Νέου, Νεκταρίου, Νίκωνος του ομολογητού, και του ιερομάρτυρος αρχιμανδρίτου Ισαάκ του Νέου ος τυφεκισθείς, τελειούται τη 26η Δεκεμβρίου 1937.
  • Κατά την ενδεκάτην του αυτού μηνός, ει τύχη Κυριακή, ή κατά την πρώτην ερχομένην Κυριακήν, μνήμην επιτελούμεν των αγίων Πατέρων της Αγίας Οικουμενικής εβδόμης Συνόδου της εν Νικαία κατά των δεσσεβών και αμαθώς την Εκκλησίαν του Θεού ειδωλολατρείν ειπόντων, και τας σεπτάς και αγίας Εικόνας καταβαλόντων.

 

Ταις των σων αγίων πρεσβείαις, Χριστέ, ελέησον ημάς. Αμήν.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode