ΙΣΤ΄(16η) Νοεμβρίου.

2013-11-16 20:33
  • Τη δεκάτη έκτη του αυτού μηνός, μνήμη του αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου.

        Ο άγιος Ματθαίος ονομαζόταν αρχικά Λευί. Ήταν γιος του Αλφαίου και ασκούσε το επάγγελμα του τελώνη. Μία μέρα που καθόταν στο τελωνείο, έτυχε να περνά από κει ο Κύριος με ένα πλήθος ανθρώπων πίσω του . Ο Κύριος έστρεψε το βλέμμα του  προς τον Ματθαίο και του είπε: «Ακολούθει μοι»! Ο τελώνης σηκώθηκε και δίχως καμιά σκέψη άφησε πίσω του ό,τι είχε και ακολούθησε τον Ιησού. Πριν πορευθεί με τον Χριστό, έκανε στο σπίτι του ένα μεγάλο γεύμα, στο οποίο έλαβαν μέρος ο Ιησούς και οι μαθητές του, καθώς και πολλοί τελώνες και άλλοι άνθρωποι. Στον σκανδαλισμό των Φαρισαίων ο Ιησούς απάντησε: Ου χρείαν έχουσιν οι ισχύοντες ιατρού, αλλ’ οι κακώς έχοντες. Ουκ ήλθον καλέσαι δικαίους αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν (Μαρκ. 2,17).

        Ο Ματθαίος ακολούθησε τον Ιησού σε όλη την πορεία του στην Παλαιστίνη. Μετά την Πεντηκοστή ορίστηκε να κηρύξει το Ευαγγέλιο στους συμπατριώτες του, τους Εβραίους. Για το λόγο αυτό λέγεται ότι οκτώ χρόνια μετά την Ανάληψη συνέταξε το πρώτο Ευαγγέλιο στην εβραϊκή γλώσσα, δηλαδή την διήγηση των πράξεων και της διδασκαλίας του Σωτήρος, για τους λαούς τους οποίους δεν είχε πρόσβαση διά της προφορικής διδασκαλίας. Το Ευαγγέλιο αυτό μεταφράστηκε στα ελληνικά λίγα χρόνια μετά, από τον άγιο Ιάκωβο, πρώτο επίσκοπο Ιεροσολύμων  και αντιγράφηκε από τον Απόστολο Βαρθολομαίο. Δεν άργησε να αντικαταστήσει το πρωτότυπο εβραϊκό (αραμαϊκό), του οποίου δεν σώζεται αντίγραφο.

        Εν συνεχεία ο άγιος Ματθαίος ξεκίνησε να διαδώσει το μήνυμα της Σωτηρίας στη χώρα των Πάρθων και υπέστη πολλές δοκιμασίες εκ μέρους των ειδωλολατρών. Έφθασε τέλος στην Ιεράπολη, στις όχθες του Ευφράτη και κατάφερε με τη δύναμη του κηρύγματός του μα μεταστρέψει πλήθος ειδωλολατρών στην αλήθεια. Αναπαύθηκε εν ειρήνη Κυρίου σε προχωρημένη ηλικία.

  • Τη αυτή ημέρα, μνήμη του οσίου Σεργίου της Μαλοπινέγκας.

                          Ταις των σων αγίων Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς , αμήν.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode