Πάπας Φραγκίσκος: ''Θα μπορούσαμε να διδαχθούμε πολλά από τους αδελφούς Ορθοδόξους''

2013-09-22 23:18

poep

ROMFEA.GR | Στη σημασία του διαλόγου με τους Ορθοδόξους αλλά και στο πως μπορούν οι Καθολικοί να "διδαχθούν" από τον τρόπο που λειτουργεί το συνοδικό σύστημα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες αναφέρεται σε συνέντευξή του στο έγκριτο περιοδικό "La Civilta Cattolica" ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στη σχεδόν τριάντα σελίδων συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού (3918/19-9-2013, σελ. 449-477) ο Πάπας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη σημασία του διαλόγου των Ορθοδόξων με τους Ρωμαιοκαθολικούς. 

"Πρέπει να κινηθούμε μαζί, οι άνθρωποι, οι επίσκοποι και ο Πάπας. Η συνοδικότητα εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα" τόνισε. "Ίσως είναι ο χρόνος να αλλάξουμε τη μεθοδολογία της Συνόδου, γιατί η σημερινή κατάσταση μου φαίνεται στάσιμη" συμπλήρωσε, λέγοντας πως "αυτό θα μπορούσε να έχει και μια οικουμενική αξία, ιδιαίτερα με τους αδελφούς μας Ορθοδόξους". 

Ο Πάπας υπογράμμισε πως από τους Ορθοδόξους "θα μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα για την Επισκοπική Συνέλευση και με βάση την παράδοση της συνοδικότητος". Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε πως "η προσπάθεια ενός κοινού προβληματισμού, υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο διοικείτο η Εκκλησία τους πρώτους αιώνες, πριν απο τη διάσπαση Ανατολής και Δύσης, θα δώσει καρπούς στο σήμερα. Μέσα απο τις οικουμενικές σχέσεις το σημαντικό είναι όχι μόνο να γνωριστείς καλύτερα αλλά και να αναγνωρίσεις οτι το Άγιο Πνεύμα λειτουργεί και στους άλλους ως μια δωρεά όπως άλλωστε και σε εμάς". 

Σημείωσε πως επιθυμεί "να συνεχιστεί ο προβληματισμός αυτός για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Πετρίνειο Πρωτείο, μια συζήτηση η οποία έχει αρχίσει ήδη απο το 2007  απο τη Μικτή Επιτροπή, η οποία έχει φθάσει στην υπογραφή του Κειμένου της Ραβέννας". "Είναι ανάγκη", υπογράμμισε, "να συνεχιστεί σε αυτήν την πορεία ο διάλογος."  

Μελετητές αναφέρουν πως όλος αυτός ο εκκλησιολογικός προβληματισμός του Πάπα Φραγκίσκου περί της Συνοδικότητος αποτελεί συνέχεια των εκκλησιολογικών του τοποθετήσεων, τις οποίες αναφέρει στην ίδια συνέντευξη, όπου τονίζει χαρακτηριστικά, οτι σημασία δεν έχει η γνώμη του ενός αλλά της Εκκλησίας, ως "η πληρότητα του λαού του Θεού" άποψη την οποία στηρίζει πρώτιστα στην εκκλησιολογία του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode