Ποιοι πρέπει να λέγονται λογικοί άνθρωποι.

2013-09-09 21:49

    1.Οι άνθρωποι λέγονται λογικοί καταχρηστικά. Δεν είναι λογικοί εκείνοι που έμαθαν τους λόγους και τα βιβλία των αρχαίων σοφών, αλλά όσοι έχουν λογική ψυχή και μπορούν να διακρίνουν ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό, και έτσι αποφεύγουν τα κακά και ψυχοβλαβή, μελετούν όμως σοβαρά τα καλά και ψυχωφελή και τα πράττουν με μεγάλη ευχαριστία προς το Θεό. Μόνο αυτοί πρέπει αληθινά να λέγονται λογικοί άνθρωποι.

    Σχολιασμός: Στη σημερινή εποχή η μόρφωση, η απόκτηση  πτυχίων και η πρόσβαση σε διάφορες  πληροφορίες μέσω βιβλίων ή του διαδυκτίου είναι ένα χαρακτηριστικό της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε. Το ερώτημα που πρέπει όμως να θέσουμε είναι αν όλες αυτές οι γνώσεις που σε πολλές περιπτώσεις  πιστοποιούνται και από διάφορα τινά πτυχία διαμορφώνουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα, αν τον εξευγενίζουν αν τον οδηγούν στην αληθινή γνώση του Θεού.

    Δεν χρειάζεται να πολυαναλύσουμε όλα τα ανωτέρω. Μια πρόχειρη ματιά γύρω μας αρκεί για να μας πείσει πως όλες αυτές οι γνώσεις δεν κάνουν τον άνθρωπο θεοσεβή. Δεν αρκεί η μελέτη ούτε των αρχαίων σοφών, ούτε όμως και η μελέτη του Ευαγγελίου ή των αγίων πατέρων της Εκκλησίας. Το θέμα είναι το πώς, με ποιο τρόπο, με ποια καρδιακή διάθεση πραγματοποιείται η όποια μελέτη. Λέγει ο κύριος:  «μενοῦνγε μακάριοι οἱ ἀκούοντες τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ καὶ φυλάσσοντες αὐτόν». Μακάριοι λοιπόν δεν είναι αυτοί που ακούν μόνο τον λόγο του Θεού, αλλά αυτοί που ακούν και φυλάττουν τον λόγο του Θεού. Αυτοί είναι οι όντως λογικοί άνθρωποι.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode