Στ΄(6η) Σεπτεμβρίου

2013-09-05 17:24
  • Τη Στ΄(6η) του αυτού μηνός μνήμη του γενομένου θαύματος παρά του αρχιστρατήγου Μιχαήλ εν Χώναις της Φρυγίας.

 

Πριν από την ένσαρκον οικονομία του Κυρίου ο αρχάγγελος Μιχαήλ με πολλούς τρόπους έδειξε την συμπάθεια και την φροντίδα του προς το ανθρώπινο γένος. Όταν ο απόστολος Ιωάννης ο Θεολόγος πέρασε από τις Κολοσσές της Φρυγίας για να κηρύξει το Ευαγγέλιο, προείπε ότι ο παμέγιστος Μιχαήλ επρόκειτο να επισκιάσει με τη χάρη του τον τόπο, τον λεγόμενο Χαιρέτοπα. Δεν πέρασε πολύς καιρός  και στον τόπο αυτό ανέβλυσε θαυματουργικά από τη γη πηγή, που θεράπευε όλες τις ασθένειες. Ένας πιστός , του οποίου η κόρη είχε θεραπευτεί από το αγίασμα, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης έκτισε στον τόπο εκείνο περικαλλή ναό αφιερωμένο στον αρχάγγελο Μιχαήλ.

Ενενήντα χρόνια αργότερα κάποιος νέος από την Ιεράπολη, ονομαζόμενος Άρχιππος, πήγε στον ναό του αρχαγγέλου να τον υπηρετήσει ως νεωκόρος. Τόσος ήταν ο ζήλος του και η ασκητική του ζωή ώστε σύντομα έλαβε το χάρισμα της θαυματουργίας. Ο διάβολος φθόνησε τον Άρχιππο και κίνησε εναντίον του τον φθόνο των ειδωλολατρών οι οποίοι κατ’ επανάληψη των κτύπησαν και τον εξύβρισαν. Δοκίμασαν να αναμείξουν τα νερά του ποταμού Χρύσου με το αγίασμα ώστε να αποβάλλει την ιαματική του δύναμη, αλλά ο αρχάγγελος αοράτως αναχαίτισε την ροή του ποταμού.

Άλλη φορά πάλι έσκαψαν βαθειά τάφρο, την περιέφραξαν και μετέφεραν εκεί με αυλάκια τα νερά των ποταμών Λυκοκάστρου και Κούφου. Όταν θα άνοιγαν το φράγμα, τα συγκεντρωμένα νερά με την ορμή τους θα καταπόντιζαν τον ναό και τον Άρχιππο και θα εξαφάνιζαν το αγίασμα.

Ο Άρχιππος αντιλήφτηκε τι μηχανεύονταν οι ασεβείς και με θερμά δάκρυα παρακαλούσε τον αρχάγγελο να επέμβει. Ο Μιχαήλ άκουσε την προσευχή του, του εμφανίστηκε και τον καθησύχασε. Έπειτα στάθηκε σαν στύλος πυρός στην πέτρα, προς την οποία κατευθύνοντο τα νερά, και χάραξε επάνω της με το ραβδί του το σημείο του σταυρού. Αμέσως με φοβερή βροντή έσεισε την γη, σχίσθηκε η πέτρα και ο αρχάγγελος πρόσταξε τα νερά να χυθούν στο ρήγμα της. Από τότε τα νερά του ποταμού χώνονται εκεί με παράδοξο τρόπο γι’ αυτό και ο τόπος ονομάστηκε «Χώναι», προς δόξαν του Θεού και τιμήν του θερμού μας αντιλήπτορος αρχαγγέλου Μιχαήλ.

 

  • Τη αυτή ημέρα μνήμη των αγίων μαρτύρων Ρωμύλου, Ευδοξίου, Ζήνωνος και Μακαρίου και των συν αυτοίς χιλίων εκατόν τεσσάρων στρατιωτών ξίφει τελειωθέντων.
  • Οι άγιοι μάρτυρες Φαύστος ο πρεσβύτερος, Βίβος ο ιεροδιάκονος, Διονύσιος ο αναγνώστης, Κυριακός μαθητής του Φαύστου, Ανδρόνικος ο στρατιώτης, Θεόκτιστος ο ναύκληρος, Μακάριος ο πολιτικός, Ανδρέας ο κουρεύς, Σαραπαβών ο βουλευτής, Κυριακός ο δημότης, Ανδροπελαγία και Θέκλα ‘η Θεοθέκλα- παρθένοι και αδελφαί κατά σάρκα και Καλοδότη κυοφορούσα ξίφει τελιούνται.
  • Τη αυτή ημέρα μνήμη του αγίου νεομάρτυρος Μαξίμου Σάντοβιτς του πρεσβυτέρου.

Ταις των σων αγίαις πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς αμήν.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode