ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MEGA ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Δεν θα ζητήσουμε χωρισμό με το Κράτος αλλά δεν το φοβόμαστε κιόλας

2013-10-17 21:52
 
Κείμενο Λουδάρος Ανδρέας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 

Την θέση πως η Εκκλησία δεν σκοπεύει να ζητήσει χωρισμό από το Κράτος αλλά αν αυτό συμβεί θα είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει, εξέφρασε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

«Εμείς σαν Εκκλησία επειδή πιστεύουμε ότι το Γένος μας έχει βγει από τα σπλάχνα της, δεν θα ζητήσουμε ποτέ χωρισμό από την Πολιτεία. Αν όμως έρθει η Πολιτεία και μας πει «δεν σας θέλουμε, φύγετε», δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, άλλα ούτε και θα πεθάνουμε. Έχουμε δείξει ότι περνάμε τις δυσκολίες. Τόσους αιώνες είμαστε χωρίς Πολιτεία και τα βγάλαμε πέρα» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» o κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε πως κατά την γνώμη του, ο χωρισμός έχει ήδη επιτευχθεί.

«Ακούμε από πολλές πλευρές (…) να γίνει χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας. Αυτό στην πράξη έχει επιτευχθεί. Σήμερα ο θεσμός όπως έχει γίνει, οι σχέσεις, οι ρόλοι είναι διακριτοί. Αλλά και σε αυτό πρέπει να σταθούμε σκεπτικοί, να συζητήσουμε να δούμε που βρισκόμαστε» τόνισε.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η θέση του στο θέμα παραμένει: «Δεν φοβόμαστε, θα προχωρήσουμε. Η ζημιά θα είναι για το κράτος μας, για το Έθνος μας».

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να σχολιάσει Μητροπολίτες οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εκφραστεί υπέρ της «Χρυσής Αυγής» λέγοντας πως και οι Μητροπολίτες ως πολίτες μπορούν να έχουν τις προσωπικές τους απόψεις.

«Η Εκκλησία δεν μπορεί ποτέ να δεσμεύσει ούτε τον άνθρωπο, επομένως ούτε και τον αρχιερέα ως άνθρωπο ως πολίτη να έχει απόψεις προσωπικές. Είναι ελεύθερος να έχει τις απόψεις του και να τις στηρίζει αλλά δεν μπορεί όμως αυτό να αντιμετωπίζεται συλλογικά από έναν φορέα όπως είναι η Εκκλησία και να παίρνει θέσεις…» σχολίασε, για να υποστηρίξει τη θέση της ουδετερότητας που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα και ο ίδιος, μέσω της Ιστορίας.

«Η Ιστορία μας έχει αποδείξει ότι όσες φορές η Εκκλησία θέλησε με αυτόν τον τρόπο να επέμβει έγινε μεγάλη ζημιά και στην Εκκλησία και στην Πολιτεία και στον λαό μας».

Ο κ. Ιερώνυμος απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα του ορίου ηλικίας των Μητροπολιτών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode