Το κήρυγμα του πατρός Μιχαήλ την Κυριακή 29/9/2013 (Β΄Λουκά)

2013-09-30 00:18

        Ο Χριστός στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή αδελφοί μου μας καλεί να  προχωρήσουμε από το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωσιν δίδοντάς μας το μέσον της επίτευξης αυτού του σκοπού: «όπως θα θέλατε οι άνθρωποι να σας συμπεριφέρονται, έτσι να συμπεριφέρεστε κι εσείς σ’ αυτούς». Σε αυτή τη φράση περικλείεται όλος ο νόμος και προφήτες μας λέει ο Κύριος.

        Δανείζεις περιμένοντας να λάβεις τα ίσα από τον αναξιοπαθούντα αδελφό σου; Αγαπάς μόνον όσους σε αγαπούν; Όλα αυτά τα κάνουν και οι εθνικοί και οι αμαρτωλοί και οι άπιστοι. Ποιον λοιπόν έπαινο προσδοκάς από τον Θεό;

        Ο Χριστός σήμερα μας καλεί να υπερβούμε όμως της κοινής λογικής, της κοινής ανθρώπινης συμπεριφοράς και να φερθούμε υπερκόσμια. Μας λέει: «Αγαπάτε τους εχθρούς σας», «Ευεργετείτε αυτούς που σας διώκουν», «Δανείζετε μη ελπίζοντες ότι θα λάβετε τα ίσα» , «Γίνεστε οικτίρμονες γιατί οικτίρμων είναι και ουράνιος Πατέρας σας».

        Αυτή είναι η παράλογη λογική του νόμου της αγάπης, που υπερβαίνει το φτωχό ανθρώπινο μυαλό. Ας μη ξεχνάμε πως ο Θεός βρέχει τη βροχή του επί δικαίους και αδίκους, δεν διαχωρίζει, δεν γίνεται μίζερος. Αγαπά γιατί είναι Αγάπη. Δεν μπορεί να μην αγαπά. Πόσο διαφέρουμε εμείς από Κείνον; Πόσο δυσκολευόμαστε εμείς να αγαπήσουμε όχι μόνο τον πλησίον μας, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό μας;

        Ας κάνουμε όμως την υπέρβαση του εαυτού μας ας προσπαθήσουμε να γίνουμε μιμητές του Χριστού, ας μιμηθούμε τη σταυρική του θυσία, σταυρώνοντας καθημερινά την κακία μας, τον φθόνο, τον παρορμητισμό μας και όλα τα συναφή με αυτά πάθη. Ας παρακαλέσουμε  τον Πανάγαθο Θεό  να μαλακώσει την καρδιά μας. Και αυτό δεν μπορεί αλλιώς να γίνει παρά μόνο με την διαρκή ένωση του δικού μας χοϊκού σώματος με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Έτσι σφυρηλατούνται τα πάθη, έτσι μαστιγώνονται οι λογισμοί, έτσι η ψυχή και το σώμα μας αγιάζονται.

        Κοινώνησες  χθες; Τι σε εμποδίζει να κοινωνήσεις και σήμερα, αλλά και αύριο;  Η κοινωνία δεν αποτελεί κόλλημα για την εκ νέου κοινωνία σου με το Άγιο Ποτήριο. Πολλές φορές λοιπόν ανοήτως οι άνθρωποι χάνουν τις θείες δωρεές. Ας μη γίνεται αυτό. Όσοι έχετε την ευλογία από τον πνευματικό να κοινωνείτε σε κάθε Θεία Λειτουργία, να το κάνετε δοξάζοντας τον Θεό. 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode