Το κήρυγμα του π. Μιχαήλ στη σημερινή παράκληση. "Έχει την εξουσία η Εκκλησία να συγχωρεί αμαρτίες";

2013-08-05 00:11

Έχει την εξουσία η Εκκλησία να συγχωρεί τις αμαρτίες;

Αυτό αγαπητοί αδελφοί είναι ένα ερώτημα το οποίο πολλές φορές γίνεται αιτία όταν μένει αναπάντητο, άνθρωποι να μένουν για χρόνια ανεξομολόγητοι και ακοινώνητοι.

Ο Χριστός όταν βρέθηκε μπροστά σε έναν παράλυτο και εμπρός στα έκπληκτα μάτια των παρακολουθούντων Ιουδαίων έκανε την εξής απλή ερώτηση:  Τι είναι πιο εύκολο να πει κανείς;  Σου συγχωρώ τις αμαρτίες σου ή σήκω πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα;

Σίγουρα οι Ιουδαίοι όπως άλλωστε κι εμείς θεώρησαν το δεύτερο ως το πιο δύσκολο. Κι όμως ο Χριστός το έκανε,  αποδεικνύοντας ότι αφού μπορεί να υλοποιήσει το δυσκολότερο μπορεί ακόμη πιο εύκολα να κατορθώσει και το ευκολότερο, δηλαδή την άφεση των αμαρτιών.

Τώρα κάποιος μπορεί να πει. Ο Χριστός συγχωρεί αμαρτίες. Που να βρω τον Χριστό να με συγχωρήσει;

Η Εκκλησία αγαπητοί μου δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Δεν είναι επίτευγμα ανθρώπινης επινόησης. Είναι το Σώμα του Χριστού της οποίας  Κεφαλή  είναι ο Ίδιος. Μέσα στην Εκκλησία Του ο Χριστός μεταδίδει το Σώμα και το Αίμα Του. Προς την υλοποίηση αυτού χρησιμοποιεί ως όργανά Του τους ιερείς. Στο Άγιο Ποτήριο λοιπόν δεν θα βρεις απλά τον Χριστό, αλλά μπορείς να Τον γευτείς. Να Τον φας και να Τον πιεις. Και τότε θα αντιληφθείς ότι Χριστός ο Κύριος.

Δια μέσω λοιπόν των ιερέων ο Χριστός συγχωρεί τις αμαρτίες των ανθρώπων. Και αυτό δεν είναι έμπνευση των παπάδων όπως πολλοί νομίζουν αλλά Θεία εντολή. Ο Χριστός έδωσε την εξουσία στους Αποστόλους δηλαδή στους πρώτους ιερείς να λύουν και να δένουν αμαρτίες επί της γης. Να το μυστήριο της εξομολογήσεως. Αυτή λοιπόν τη μεγάλη πράγματι εξουσία ο Χριστός την έδωσε στους ιερείς Του.

Κάποιος πάλι μπορεί να πει. Και ποιος είναι αυτός ο ιερέας στον οποίο εγώ θα εξομολογηθώ τις αμαρτίες μου; Μήπως αυτός δεν είναι αμαρτωλός;

Απαντάμε: Ακούσατε ποτέ κανέναν ιερέα να ισχυριστεί το αντίθετο; Ακούσατε ποτέ κανέναν ιερέα να πει εγώ είμαι αναμάρτητος; Όχι. Ποτέ δεν ακούσατε κάτι τέτοιο. Ο ιερέας εξομολογεί και συγχωρεί αμαρτίες δια Του Αγίου Πνεύματος, δια του ιερατικού του αξιώματος το οποίο έλαβε κατά τη χειροτονία του. Εξομολογεί όχι γιατί είναι αναμάρτητος, αλλά γιατί έλαβε την εντολή της Εκκλησίας να τελεί αυτό το μυστήριο.

Εν τέλει κάποιος μπορεί να πει. – Αν κάποιος εξομολογηθεί μια αμαρτία του και πάλι κάνει την ίδια δεν είναι θεομπαίχτης;

Απαντάμε: - Όχι ασφαλώς. Εξομολογούμαστε με προοπτική να συμφιλιωθούμε με τον Σωτήρα Χριστό. Να θεραπευτούμε από την πνευματική νόσο που μας κατατρώγει. Ποιος από σας που πάσχει από μία χρόνια ασθένεια παίρνει άπαξ και δια παντός το χάπι του; Κανένας. Χρειάζεται χρόνια θεραπεία για να συντηρηθεί το εξασθενημένο σώμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχή. Τα πάθη για να φύγουν χρειάζονται χρόνια και επίπονη θεραπεία. Τα πάθη δεν κόπτονται με μία τσεκουριά…

Όσοι λοιπόν θελήσετε, τούτη την Πέμπτη 8 του μηνός ο πρωτοσύγκελος της μητροπόλεώς μας πατέρας Εφραίμ θα έρθει εδώ στον Άγιο Δημήτριο στις 5 η ώρα το απόγευμα για να εξομολογήσει ενόψει της μεγάλης γιορτής του δεκαπενταυγούστου.  

Καλή Παναγία σε όλους!

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode