Φωτογραφίες από την πανήγυρη της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου

2013-09-29 23:28

Ο Αλ.Τσίπρας επικαλείται τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Του Αντώνη Τριανταφύλλου
29 Σεπτεμβρίου 2013, 21:18
928 αναγνώσεις

Σε νέο άνοιγμα προς την πλευρά της Εκκλησίας προχώρησε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο φεστιβάλ νέων του ΣΥΡΙΖΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής επικαλέστηκε το πρόσφατο άρθρο του Μητροπολίτη Σισανίου Παύλου  που στηλίτευε τη δράση της Χρυσής Αυγής, μετά την στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Διαβάστε το απόσπασμα της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα όπου αναφέρεται στο άρθρο του Μητροπολίτη Σισανίου:

«Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να σας διαβάσω τα λόγια ενός ανθρώπου που αξίζει το σεβασμό μας:

"Η δολοφονία, πρώτον εν ψυχρώ και δεύτερον κατόπιν εντολής δεν παραπέμπει μόνο στη νύκτα, αλλά κυρίως στην κόλαση", λέει για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Και παρακάτω:

«Άργησε η πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί τι είναι η Χρυσή Αυγή ή σιώπησε εν γνώσει της, έχοντας άλλες σκέψεις στο πίσω μέρος του εγκεφάλου της;

Αν άργησε, τότε είναι επικίνδυνη για τον τόπο λόγω αδυναμίας και ανικανότητος να συλλάβει την κρισιμότητα των στιγμών και να αξιολογήσει τα δεδομένα.

Αν σιώπησε ένοχα γιατί νόμιζε ότι μπορεί να διαχειρισθεί το πρόβλημα, τότε θυσιάζει την πατρίδα στα πολιτικά της παιγνίδια».

Ποιος νομίζετε ότι είπε αυτές τις κουβέντες ;

Μήπως κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;

Μήπως κανένας δημοσιογράφος που κομμουνίζει, όπως κατήγγειλε για την ΕΡΤ, ο ανεκδιήγητος Πάγκαλος;

  Όχι. Αυτά τα λόγια τα είπε ένας πνευματικός άνθρωπος που δεν είναι της αριστεράς αλλά της εκκλησίας.

Τα είπε ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, που από καιρό έχει σημάνει συναγερμό στους πιστούς για το ρόλο τη Χρυσής Αυγής.

Και συνεχίζει διερωτώμενος :

Έπρεπε να φθάσουμε στο αίμα για να καταθέσει ο Υπουργός όσα κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου;

Αυτά δεν ήταν γνωστά;

Δεν ήταν δεδομένα;

Καθ’ εαυτά δεν συνιστούσαν αδικήματα;

Είχαν αντιμετωπισθεί σαν αδικήματα;

Αυτά δεν έδειχναν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση;

Τις ορδές των βαρβάρων δεν τις έβλεπαν;

Τις εικόνες των σύγχρονων ΕΣ-ΕΣ που γυρνούσαν στους δρόμους για να τρομάξουν τους Έλληνες δεν τις είχαν δει;

Αυτές οι εμφανίσεις οι ομαδικές και ο τρόπος τους, δεν πιστοποιούσαν ότι πρόκειται για παραστρατιωτική οργάνωση;"

Αυτονόητα ερωτήματα για κάθε λογικό και αντικειμενικό πολίτη».

 

Σημείωση: Οι υπογραμμισμένες φράσεις προέρχονται από το πρωτότυπο κείμενο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

- See more at: https://www.amen.gr/article15465#sthash.EKIvTqui.dpu


Ο Σεβ. Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιος προέστη της Πανηγύρεως του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.
 
" Σήμερα υψώθηκε στον κόσμο ο Σταυρός, το Σημείο της καταλλαγής, η πηγή του ελέους, το άρμα της νίκης, η ασπίς της πίστεως, η κλίμαξ της σωτηρίας, το μέτρον της αγάπης, η άγκυρα της ελπίδος, το κλειδί του παραδείσου" . (Γέροντος Υακίνθου)
 
Στο Αγιώνυμον Όρος μετέβη και πάλιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιος για να προστεί της Ιεράς Πανηγύρεως της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Ξηροποτάμου, για τη μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της Μονής Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. κ.Ιωσήφ και της Συνοδείας του και άδεια και ευλογία της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου.
 Ο Σεβ/τος έφθασε στον Άγιον Όρος το πρωί της Πέμπτης 26ης Σεπτεμβρίου 2013 συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. π. Καλλίνικο Μαυρολέοντα, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Γεωργίου Βασσών Καρπάθου και Ιεροκήρυκα της Ι.Μητροπόλεως και τον Ιεροδιάκονο της Μητροπόλεως π.Αμβρόσιο Μαναρουλά.
 Κατ'αρχήν επισκέφθηκε το Πρωτάτο, όπου και προσκύνησε την Εφέστιο Εικόνα της Προστάτιδος και Εφόρου του Αγιωνύμου Όρους Παναγίας "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ". Ακολούθως έγινε δεκτός από τον Πρωτεπιστάτη Ιερομόναχο π.Στέφανο Χιλανδαρινό και τους Επιστάτες Ιερομόναχο π.Παύλο Ξηροποταμινό, Ιερομόναχο Γρηγόριο Γρηγοριάτη και τον Γραμματέα Μοναχό π.Ζαχαρία, για να δώσει την Πατριαρχική Άδεια και να λάβει τα σχετικά έγγραφα της Ιεράς Κοινότητος.
 Αμέσως μετά μετέβη στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, όπου και τον υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος Αρχιμ. κ.Ιωσήφ και η Συνοδεία του. Κατευθύνθηκε προς το Καθολικό της Μονής, προσκύνησε το Τίμιο Ξύλο και τα Άγια Λείψανα, που φυλάσσονται στη Μονή και δέχθηκε το παραδοσιακό κέρασμα στο Συνοδικό.
 Το απόγευμα προέστη του Μικρού Εσπερινού, της Τραπέζης και της Ιεράς Αγρυπνίας με την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που ακολούθησε. Παρέστησαν οι Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Παύλου κ.Παρθένιος, Φιλοθέου κ.Νικόδημος, εκπρόσωποι πολλών Ιερών Αγιορειτικών Μονών και Κελλίων, καθώς και των Λιμενικών, Αστυνομικών και Τελωνιακών Αρχών της Δάφνης και τρεις εκατοντάδες Πατέρες και αδελφοί.
 Στο τέλος του Όρθρου αφιέρωσε στην Εφέστιο Εικόνα των Αγίων Τεσσαράκοντα, Προστατών της Μονής, το εγκόλπιο που φορούσε, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής.
 Στις ακολουθίες έψαλλαν χοροί από τις Συνοδείες των Δανιηλαίων από τα Κατουνάκια και από το Κελλίον Αγίου Νικολάου Μπουραζερίου, περιστοιχιζόμενοι από εκλεκτούς Αγιορείτες Ιεροψάλτες και μαθητές της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.
 Στην πανηγυρική τράπεζα ο Καθηγούμενος π.Ιωσήφ ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή, τη συμπροσευχή και τη μετοχή τους στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα, νεώτερες επιστημονικές ανακαλύψεις και τεκμηριώσεις των όσων μέχρι τώρα γνωρίζουμε σχετικά με την εύρεση και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού και για το μεγαλύτερο σε ποσότητα παγκοσμίως τεμάχιο Τιμίου Ξύλου που σώζεται και φυλάσσεται ως τιμαλφέστατο και πολυτιμότατο κειμήλιο στην Ιερά Μονή.
 Ακολούθως αντιφώνησε ο Σεβ/τος Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, Αγιορείτης Λαυριώτης Επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου. Ευχαρίστησε για την τιμή να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και μετέφερε τις Πατριαρχικές Ευχές και Ευλογίες στον Άγιο Καθηγούμενο, στην Ξηροποταμινή αδελφότητα και σε όλους τους συμπροσκυνητές, με εντολή που έλαβε προσωπικώς και δια ζώσης από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο, μια και βρέθηκε προ ολίγων ημερών στην Κωνσταντινούπολη, στο σεπτό, μαρτυρικό κέντρο της Ορθοδοξίας. Στην ομιλία του, που ακολούθησε, αναφέρθηκε στην Ιστορία του Αγιορειτικού Μοναχισμού, στα πρόσωπα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου και του Οσίου Παύλου του Ξηροποταμινού, Κτήτορος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, στον μακαριστό Γέροντά του Μητροπολίτη Μιλητουπόλεως και μετέπειτα Κώου κυρό Ναθαναήλ και σε πρόσωπα παλαιών Ξηροποταμινών Πατέρων που γνώρισε κατά την 50ετή μοναχική και ιερατική του διακονία, καθώς και στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή κατά την είσοδό του προ 53 ετών στη μοναχική αγιορειτική ζωή.
 Ανέλυσε δι΄ολίγων τον υπέροχο ύμνο "Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης" και τη γνωστή παράσταση του εσταυρωμένου Μοναχού και υπενθύμισε τη σταυρωμένη πορεία και ζωή των Αγιορειτών Πατέρων. Τέλος, ευχαρίστησε τους Ιεροψάλτες, τους διακονητές και τους ευλαβείς προσκυνητές, στους οποίους και διένειμε κατά την τάξη κλάδους βασιλικού και αναχώρησε για την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, Μονή της μετανοίας του, για ολιγοήμερη παραμονή.
 Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων
 
 
 
 

 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode