⩲Φιλοκαλικά 75-76 Ακατόρθωτο να γίνουμε πλούσιοι, κατορθωτό να επιτύχουμε την σωφροσύνη

2016-08-31 22:39

 

          Πολλοί άνθρωποι σήμερα λένε: «Μόνο τα λεφτά είναι η χαρά και το νόημα της ζωής». Είδαμε άνθρωπο να πιστεύει σ΄αυτή την πλάνη και ενώ ζούσε σαν βασιλιάς, σύντομα ο Θεός του τα πήρε όλα μένοντας άναυδος και απροετοίμαστος πνευματικά να δεχτεί την πτωχεία του.

75.Στην εξουσία μας είναι να ζήσουμε με σωφροσύνη· το να γίνουμε όμως πλούσιοι δεν είναι στην εξουσία μας. Τι λοιπόν; Πρέπει να καταδικάσουμε την ψυχή μας για χάρη της λιγόκαιρης φαντασίας του πλούτου που δεν είναι στην εξουσία μας να αποκτήσουμε; Και να είναι ο πλούτος το μόνο που επιθυμούμε; Πόσο ανόητα τρέχουμε χωρίς να γνωρίζουμε ότι πρώτη από όλες τις αρετές είναι η ταπεινοφροσύνη, όπως και πρώτο από όλα τα πάθη είναι η γαστριμαργία και η επιθυμία των υλικών πραγμάτων!

Αφού λοιπόν κατανοήσουμε ότι τον θησαυρό μας πρέπει να τον μαζεύουμε όχι στην γη αλλά στον ουρανό, θα πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τον χρυσό από τον άνθρακα γνωρίζοντας ότι:76. Πρέπει να έχουμε υπόψη ακατάπαυστα οι φρόνιμοι άνθρωποι ότι με το να υποφέρουμε μικρούς και λιγόκαιρους κόπους στη ζωή, πολύ μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση απολαμβάνουμε μετά το θάνατο. Γι’ αυτό εκείνος που πολεμά κατά των παθών του και θέλει να στεφανωθεί από το Θεό, αν πέσει σε αμαρτία, ας μη χάσει το θάρρος του και μείνει στην πτώση του απελπισμένος, αλλά να σηκωθεί και ν’ αρχίσει πάλι να αγωνίζεται και να φροντίσει να στεφανωθεί. Και αν ξαναπέσει, πρέπει μέχρι την τελευταία αναπνοή να σηκώνεται. Γιατί οι σωματικοί κόποι είναι όπλα και μέσα για ν’ αποκτήσουμε τις αρετές που σώζουν την ψυχή.

Και μη πει κανείς ότι αυτά τα επιτεύγματα ανήκουν μόνο στους μοναχούς που ασκητεύουν στα μοναστήρια γιατί θα πούμε και εμείς ότι είδαμε πολλούς ανθρώπους να μοχθούν νύχτα και ημέρα για να αποκτήσουν χρήματα χωρίς να υπολογίζουν ούτε κόπο, ούτε κούραση, ούτε ντροπή. Όταν όμως τους ζητήθηκε να κάνουν λίγη ώρα προσευχή και νηστεία θεώρησαν το πράγμα αυτό ακατόρθωτο και απάνθρωπο!!!

         

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode