⩲Φιλοκαλικά 81-84 Είσαι έτοιμος να κηρύξεις τους πάντες νομίζοντας ότι κατέκτησες την αρετή; Μη βιαστείς να το κάνεις· γιατί σύντομα θα φανείς γελοίος ακόμη και στους ανόητους.

2016-10-29 17:55

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως αν ο Θεός τους δώσει πολλά χρήματα ή υψηλές θέσεις θα είναι πάντοτε «ταπεινοί», «φιλεύσπλαχνοι» και αναλλοίωτοι ηθικά, ξεχνώντας εκείνο το φοβερό: «Αληθινά σας λέω ότι δύσκολα ένας πλούσιος άνθρωπος θα μπει στη Βασιλεία των ουρανών».

      81. Αν παρόλα αυτά, κατέχεις καμιά υψηλή εξουσία, μη φοβερίσεις εύκολα κανέναν με θάνατο, έχοντας υπόψη σου ότι και συ φυσικώς είσαι υποκείμενος στο θάνατο και ότι η ψυχή βγάζει από πάνω της το σώμα σαν τελευταίο ένδυμα. Αυτό έχοντας υπόψη σου να εξασκείσαι πάντοτε στην πραότητα και να ευεργετείς, ευχαριστώντας πάντοτε το Θεό. Γιατί εκείνος που δεν ευσπλαχνίζεται τους άλλους δεν έχει αρετή πάνω του.

         82. Το θάνατο, είναι αδύνατο και δεν υπάρχει τρόπος να τον αποφύγουμε. Αυτό το γνωρίζουν οι πραγματικά στοχαστικοί άνθρωποι και γυμνασμένοι στις αρετές και στις θεάρεστες σκέψεις, και δέχονται το θάνατο χωρίς στεναγμούς και φόβο και υπερβολική λύπη, έχοντας υπόψη ότι δεν μπορούν να τον αποφύγουν και ότι μ’ αυτόν γλυτώνουν από τα κακά και δυσάρεστα του βίου.

          Υπάρχουν όμως άνθρωποι, και μάλιστα πάρα πολλοί, που ζουν έχοντας ξεχάσει ότι επρόκειτο να πεθάνουν και να κριθούν για τους λογισμούς και τις πράξεις τους από τον δικαιοκρίτη Χριστό. Εσύ όμως μη βιαστείς να τους κρίνεις αυστηρά:  83.  Εκείνους που έχουν λησμονήσει ολότελα την ενάρετη ζωή που είναι αρεστή στο Θεό και δεν πιστεύουν τις σωστές και θάρεστες διδασκαλίες, δεν πρέπει να τους μισούμε αλλά μάλλον να τους συμπονούμε, γιατί είναι βλαμμένη η διακριτική δύναμη της ψυχής τους και είναι τυφλή η καρδιά και η διάνοιά τους. Αυτοί χάνονται γιατί δέχτηκαν το κακό ως καλό και δεν γνωρίζουν το Θεό οι τρισάθλιοι και μωροί.

          Τώρα που ακούς από τους αγίους ανθρώπους της Εκκλησίας μας όλα αυτά τα ψυχοφελή, ίσως να σου γεννήθηκε η επιθυμία να βρεθείς στην πλατεία του Σισανίου και να αρχίσεις να διδάσκεις με στόμφο, νομίζοντας ότι με τα λόγια σου πολλούς θα οδηγήσεις στην μετάνοια και τελικά στη σωτηρία. Άκου όμως τι λέει ο Μέγας Αντώνιος:  84. Να αποφεύγεις να μιλάς για την αρετή και την ευσέβεια στους πολλούς. Δεν το λέω από φθόνο, αλλά γιατί κατά την γνώμη μου θα φανείς γελοίος στους ανόητους. Το όμοιο χαίρεται με το όμοιό του. οι λόγοι για την αρετή και την ευσέβεια έχουν λίγους ακροατές και ίσως εντελώς μετρημένους. Καλύτερα να μην μιλάς, παρεκτός μόνο εκείνα που θέλει ο Θεός για τη σωτηρία του ανθρώπου.

       

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode