1738 Οι Μεθοδιστές στην Αγγλία

2021-09-03 10:40

 

Το 1703 γεννήθηκε ο Τζων Ουέσλεϋ. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήιηκε ιερέας. Από το 1738 και έπειτα άρχισε να κηρύττει με θέρμη στν Αγγλία. Συγκέντρωνε χιλιάδες ανθρώπους στο ύπαιθρο και κήρυττε με τόση δύναμη ώστε σε πολλούς ακροατές δημιουργούντα υστερικά φαινόμενα. Έλεηε για την «νέα γέννηση» δηλαδή την εσωτερική μεταστροφή του ανθρώπου και ότι ο χριστιανός είναι δυνατό να φτάσει σε ηθική τελειότητα και αυτό οδήγησε στην ακρότητα ότι πλέον δεν μπορεί να αμαρτήσει.

Ο Ουέσλεϋ δεν δεχόταν την καλβινική άποψη για τον απόλυτο προορισμό.

Σύνταξε έναν νέο κώδικα με κανόνες για τους απαδούς του και επέβαλε την πειθαρχία που έγινε χαρακτηριστικό της κινήσεως. Έπρεπε σε καθημερινή βάση να διαβάζου την Αγία Γραφή και να μεταστρέφουν και άλλους χριστιανούς. Καθένας απ’ αυτούς έδινε λογαριασμό για τη συμπεριφορά του. Ο Μεθοδισμός λοιπόν όπως ονομάστηκε το κίνημα, γεννήθηκε μέσα στην εκκλησία της Αγγλίας ως ένα ανανεωτικό κίνημα. Ο Ουέσλεϋ αισθανόταν μέλος άλλωστε της Αγγλικανικής εκκλησίας.Ο αδελφός του Σαμουής είπε: «Δεν φοβάμαι μήπως η εκκλησία με αφορίσει, αλλά μήπως αεγώ αφορίσω την εκκλησία».

Το 1760 λαϊκοί ιεροκήρυκες τέλεσαν την Θεία Λειτουργία. Έτσι με έναρξη αυτό το περιστατικό σχημάτισαν τελικά ξεχωριστή εκκλησία. Έμειναν μεν πιστοί στην Αγγλικανική ομολογία, αλλά αποδέχτηκαν μόνο τα 25 άρθρα αντί τα 39 των Αγγλικανών.

Ο Ουέσλεϋ πέθανε το 1791. Σήμερα υπάρχουν 28 εκατομμύρια Μεθοδιστές σε όλο τον κόσμο.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode