1933 ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ

2021-11-12 19:12

 

Το 1933 ο πρόεδρος Χίντεμπουργκ διόρισε καγκελλάριο τον Α. Χίτλερ. Το ίδιο χρόνο ο Χίτλερ υπόγραψε κογκορδάτο με την Αγία Έδρα, και παρόλο που είχεδιακηρύξει ανεξιθρησκεία, άρχισε συστηματικό διωγμό κατά του χριστιανισμού. Με νομοθετήματα προχώρησαν στο νόμο της στειρότητας, διάλυσαν καθολικές οργανώσεις νεολαίας, συνέλαβαν χιλιάδες ιερείς, μοναχούς και μοναχές για ανηθικότητα. Απαγόρευσαν την κυκλοφορία καθολικών περιοδικών και εφημερίδων και κατάργησαν το απόρρητο της εξομολογήσεως με πράκτορες της Γκεστάπο.

Το 1937 ο πάπας Πίος ΙΒ΄ με την εγκύκλιο «Με λύπη που καίει» κατηγόρησε τη Ναζιστική κυβέρνηση  για την κατάργηση του Κογκορδάτου.

Μετά τον πόλεμο η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ανασυγκροτήθηκε και προσπάθησε να βοηθήσει τον λαό από τα δεινά του πολέμου.

Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Το 1921-22 ενώθηκαν διοικητικά στη Γερμανία 28 εκκλησίες για οικονομικούς λόγους και αποτέλεσαν την Ευαγγελική Γερμανική Ομοσπονδία με 18 εκ. πιστούς.

Ο Χίτλερ, όταν ανέβηκε στην εξουσία, αρχικά διακήρυξε ανεξιθρησκεία. Όμως γρήγορα οι Προτεστάντες απογοητεύτηκαν από τη συμπεριφορά των Ναζιστών. Ο Χίτλερ άμεσα επενέβη και διόρισε επίσκοπο των Γερμανών τον Μύλλερ και λίγο αργότερα αποφάσισε να υπάρχει «Ένας λαός, ένα κράτος, μία πίστη και οι πάστορες να ορκιστούν πίστη στον Χίτλερ».

Η αντίσταση άρχισε από μία μειοψηφία με ηγέτη τον πάστορα Νίμελερ και ίδρυσαν την «Ομολογιακή Εκκλησία» Αυτό έφερε ως συνέπεια να συλληφθούν εκατοντάδες πάστορες και να δημευτούν τα χρήματα των εκκλησιών της «Ομολογιακής Εκκλησίας». Το 1937 συνέλλαβαν τον πάστορα Νίμελερ και τον καταδίκασαν σε φυλάκιση. Η Γκεστάπο τον συνέλλαβε και τον έστειλε στο Νταχάου, όπου έζησε 7 χρόνια.

Οι επίσημες διακηρύξεις των Ναζιστών έλεγαν ότι ο χριστιανισμός πρέπει να εξοντωθεί, η Αγία Γραφή πρέπει να πάψει να τυπώνεται, γιατί ο οδηγός του λαού πρέπει να είναι το έργο του Χίτλερ. Οι Εσταυρωμένοι έπρεπε να απομακρυνθούν από τις Αγίες Τράπεζες και στη θέση να τοποθετηθεί το Mein Kampf και αριστερά ένα ξίφος. Ο Σταυρός θα απομακρυνθεί και θα αντικατασταθεί με το μόνο ανίκητο σύμβολο τη Σβάστικα.

Μετά την πτώση του Χίτλερ κατά το τα έτη 1948-49 ιδρύθηκε η εθνική συνομοσπονδία εκκλησιών με τον τίτλο «Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας» η οποία απέβλεπε στη συνεργασία των Προτεσταντικών  εκκλησιών χωρίς όμως αυτό να σήμαινε ομολογιακή ένωση.

 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode