104-107 Ο νους βλέπει τα πάντα, ακόμα και τα επουράνια

2017-06-28 13:22

104-107 Ο νους βλέπει τα πάντα, ακόμα και τα επουράνια

104. Όταν έχουμε πρώτα δοκιμάσει εκείνα που μας λυπούν και μας στενοχωρούν, τότε αισθανόμαστε τη χαρά και την ηδονή. Λόγου χάρη, δεν πίνει κανείς ευχάριστα αν δεν διψάσει, ούτε τρώει ευχάριστα αν δεν πεινάσει, ούτε κοιμάται μ’ ευχαρίστηση αν δεν νυστάξει πάρα πολύ, ούτε χαίρεται πραγματικά αν πρωτύτερα δε λυπηθεί. Έτσι ούτε αιώνια αγαθά θα απολαύσουμε αν δεν καταφρονήσουμε τα πρόσκαιρα και λιγόκαιρα.

Ο λαός λέει “τα πάντα είναι στο κεφάλι σου ή όλα είναι μια ιδέα”. Αυτό δεν απέχει πολύ από την φιλοκαλική αντίληψη των νηπτικών πατέρων, διότι οι ιδέες και οι αντιλήψεις είναι γεννήματα του λόγου. 105. Το λογικό είναι υπηρέτης του νου. Ό,τι θέλει ο νους, εξηγεί και εκφράζει το λογικό.106. Ο νους βλέπει τα πάντα, ακόμα και τα επουράνια· τίποτε δεν τον σκοτεινιάζει παρά μόνο η αμαρτία. Στο καθαρό νου τίποτε δεν είναι ακατανόητο, όπως και για το λόγο τίποτε δεν υπάρχει που να μην μπορεί να το εκφράσει.

Το πρόβλημα είναι ότι ο νους μας δεν είναι καθαρός. Μετεωρίζεται εύκολα εδώ κι εκεί κι έτσι εύκολα σκοτεινιάζει. Υπάρχει όμως το καθαρτικό φάρμακο που λέγεται νοερά προσευχή το οποίο καθαρίζει τον νου διά του παντοδυνάμου ονόματος του Ιησού Χριστού. Η νοερά προσευχή αφθαρτοποιεί και ανακαινίζει διά του λόγου την ψυχή.

107. Ο άνθρωπος εξαιτίας του σώματος είναι θνητός, αλλά εξαιτίας του νου και του λογικού είναι αθάνατος. Ενώ σωπαίνεις σκέφτεσαι, κι όταν σκεφτείς μιλάς, γιατί μέσα στη σιωπή ο νους γεννά το λόγο. Ευχάριστος λόγος που προσφέρεται στο Θεό, είναι σωτηρία του ανθρώπου.

Μέσα λοιπόν στην σιωπή σκύψε, πάρε το κομποσκοίνι σου και ξεκίνα.  Δεν υπάρχει ανώτερη εργασία από την νοερά προσευχή. Η προσευχή του Ιησού Χριστού «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» έπρεπε σύμφωνα με τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά να διδάσκεται από το δημοτικό σχολείο. Αν γινόταν αυτό η Ελλάδα θα γινόταν μια ευλογημένη χώρα προσευχητική, Χριστοκεντρική, Θεοκρατική χώρα. Μία τέτοια χώρα τα έχει όλα γιατί ο Θεός είναι μαζί της.

Ο Χριστός είπε: «Όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου κι όποιος δε μαζεύει μαζί μου, σκορπίζει». Χρειάζεται πολύ φιλοσοφία ακόμη για να δει κανείς τις αιτίες της πνευματικής και οικονομικής κατάπτωσης της Ελλάδας μας; 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode