119- 123. Η Πρόνοια του Θεού και η ανθρώπινη αναισθησία.

2017-10-11 00:03

 

Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη αναισθησία. Τι είναι όμως η αναισθησία; 119. Αναισθησία και μωρία της ψυχής είναι η άγνοια του Θεού. Γιατί το κακό γεννιέται  από την άγνοια, ενώ το αγαθό έρχεται στους ανθρώπους από τη γνώση του Θεού και σώζει την ψυχή. Αν λοιπόν δεν προσπαθείς να πραγματοποιείς τα δικά σου θελήματα, αλλά παραμένεις άγρυπνος και γνωρίζεις το θέλημα του Θεού, τότε έχεις το νου σου προσηλωμένο στις αρετές. Αν όμως φροντίζεις  να κάνεις τις κακές σου επιθυμίες για χάρη της ηδονής, τότε είσαι σαν μεθυσμένος από την άγνοια του Θεού και χάνεσαι σαν τα άλογα ζώα, γιατί δεν συλλογίζεσαι τις μετά θάνατον τιμωρίες.  

Άλλες φορές πάλι λέμε «έχει ο Θεός» επικαλούμενοι την Θεία Πρόνοια. Τι είναι όμως η Θεία Πρόνοια; 120. Πρόνοια είναι εκείνα που γίνονται κατά θεία φυσική αιτία, όπως η  ανατολή και δύση του ηλίου καθημερινά και η καρποφορία της γης. Έτσι και ο νόμος λέγεται εκείνο που γίνεται σύμφωνα με μία ανθρώπινη φυσική ανάγκη. Όλα έγιναν για χάρη του ανθρώπου.

121. Όσα κάνει ο Θεός επειδή είναι αγαθός, τα κάνει για χάρη του ανθρώπου. Όσα κάνει ο άνθρωπος  είτε καλά, είτε κακά, τα κάνει για χάρη του εαυτού του. Και για να μη θαυμάζεις την ευτυχία των κακών ανθρώπων , έχε υπόψη σου ότι και οι πόλεις διατηρούν και τρέφουν τους δήμιους, χωρίς να τους επαινούν για την κακή τους ιδιότητα, αλλά με αυτούς τιμωρούν τους κακοποιούς. Έτσι ο Θεός επιτρέπει στους κακούς να φέρονται δυναστικά στους άλλους, ώστε με αυτούς να τιμωρούνται οι ασεβείς. Στο τέλος κι αυτούς τους καταδικάζει, επειδή τυράννησαν τους ανθρώπους όχι ως υπηρέτες του Θεού, αλλά ως δούλοι της δικής τους κακίας.

122. Αν οι ειδωλολάτρες γνώριζαν τι σέβονται , δεν θα πλανιόταν οι άθλιοι μακριά από την αληθινή πίστη, αλλά βλέποντας την ευπρέπεια και την τάξη και την πρόνοια εκείνων που έκανε και κάνει συνεχώς ο Θεός θα γνώριζαν Εκείνον που έκανε όλα αυτά για χάρη του ανθρώπου.

123. Ο άνθρωπος σαν κακός και άδικος που είναι, μπορεί και να σκοτώσει άνθρωπο. Ο Θεός όμως δεν παύει να χαρίζει ζωή στους αναξίους. Ως πλουσιόδωρος και αγαθός από τη φύση Του, θέλησε να γίνει ο κόσμος και έγινε. Και αυτό γίνεται για χάρη του ανθρώπου  και για τη σωτηρία του.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος από την άπειρη πρόνοια του Θεού.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode