124- 127 Όλα τα σώματα έχουν ψυχή, όλες όμως ψυχές δεν έχουν νου.

2017-11-04 19:20

 

          Μία κλασική ερώτηση: «Είσαι εσύ άνθρωπος»; «Έτσι είναι οι άνθρωποι»; «Τι είναι ο άνθρωπος»;

124. Άνθρωπος είναι εκείνος που εννόησε τι είναι το σώμα, ότι είναι δηλαδή φθαρτό και ολιγόχρονο. Ένας τέτοιος άνθρωπος εννοεί και την ψυχή ότι έχει θεϊκή καταγωγή, ότι είναι αθάνατη και πνοή του Θεού και ότι για δοκιμασία και θέωση συνδέθηκε με το σώμα. Εκείνος που εννόησε τι είναι η ψυχή, ζει με σωστό και θεάρεστο τρόπο και δεν υπακούει στο σώμα του, αλλά βλέποντας νοερά το Θεό, σκέφτεται και τα αιώνια αγαθά που χαρίζει ο Θεός στην ψυχή.

Ποια όμως είναι τα δικαιώματα του ανθρώπου;  Γιατί ο Θεός δεν τον περιορίζει; Γιατί «δεν στέλνει κεραυνό» για να «κάψει» τους αμαρτωλούς και ασεβείς;

          125. Ο Θεός ως αγαθός και πλουσιόδωρος, έδωσε στον άνθρωπο το δικαίωμα και την ελευθερία να κάνει το καλό ή το κακό. Του έδωσε ακόμη και γνώση για να παρατηρεί τον κόσμο και τα δημιουργήματα και να γνωρίσει Εκείνον που όλα τα δημιούργησε για χάρη του ανθρώπου. Στο βέβηλο όμως και ασεβή, επιτρέπεται να θέλει  και να μην εννοεί το Θεό. Μπορεί δηλαδή και να απιστεί και να μην κατορθώνει να μάθει την αλήθεια και να φρονεί αντίθετα προς αυτή. Τόση εξουσία έχει ο άνθρωπος πάνω στο καλό και στο κακό.

         

          Ο Θεός ενδιαφέρεται όμως για τον άνθρωπο, δεν τον αφήνει στην τύχη του, αλλά του δίνει νου ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψυχή.

126. Προσταγή του Θεού είναι, όσο μεγαλώνει το σώμα, να γεμίζει η ψυχή από νου, για να βλέπει ο άνθρωπος το καλό και το κακό και να διαλέξει. Η ψυχή όμως που δεν διαλέγει το καλό, δεν έχει νου. Επομένως όλα τα σώματα έχουν ψυχή, όλες όμως ψυχές δεν έχουν νου. Γιατί ο νους που αγαπά το Θεό υπάρχει στους φρόνιμους και όσιους και δίκαιους και καθαρούς και αγαθούς και ελεήμονες και ευσεβείς. Και η παρουσία τέτοιου νου βοηθά τον άνθρωπο να πλησιάσει το Θεό.

          Ο άνθρωπος τα πάντα μπορεί να επιτύχει εκτός από ένα:

          127. Ένα πράγμα μόνο δεν είναι δυνατό στον άνθρωπο, το να είναι αθάνατος (δηλαδή κατά σώμα, επειδή η ψυχή είναι αθάνατη, αλλά και το σώμα μετά την ανάσταση των νεκρών θα γίνει αθάνατο). Να ενωθεί όμως με το Θεό του είναι δυνατό, αν καταλάβει ότι μπορεί να ενωθεί. Γιατί ο άνθρωπος που θέλει και στοχάζεται και πιστεύει και αγαπά, με την ενάρετη ζωή του γίνεται αχώριστος σύντροφος του Θεού.   

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode