24. Οι άνθρωποι που τους οδηγεί το λογικό, δεν χρειάζεται να μοιράζουν την προσοχή τους σε πολλές συντροφιές, αλλά μόνο στις ωφέλιμες.

2013-11-21 22:27
        Οι παρέες με φίλους είναι ένα πολύ σημαντικό πνευματικό ζήτημα. Με ποιους θα κάνει κανείς παρέα και ποιο θα είναι το περιεχόμενο των συζητήσεών των. 
        Κάποτε μια νεαρή κοπέλα επισκέφθηκε για εξομολόγηση τον μακαριστό επίσκοπο Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο. Μεταξύ άλλων θεμάτων ρώτησε για «φίλους και φίλες». Εκείνος με έμφαση της είπε: -«Φίλους; Άντε καλέ, δεν χρειάζονται. Παρέα κάνε με τα αδέρφια και τους γονείς σου. Οι συζητήσεις με φίλους και φίλες θα οδηγήσουν στην κατάκριση...»
Δεν είναι λίγοι οι νέοι που παρασύρθηκαν από κακές παρέες και κατέληξαν στη χρήση ναρκωτικών, σε επίσκεψη οίκων ανοχής, σε ερωτικές επαφές μιας βραδιάς, σε μακροχρόνιες ερωτικές εφάμαρτες σχέσεις, σε παράνομες πράξεις που τους οδήγησαν σε φυλακές ανηλίκων, σε παραθρησκευτικές οργανώσεις κ.α
        Από την άλλη, δεν είναι και λίγοι οι νέοι εκείνοι που άλλαξαν τρόπο και ρότα ζωής όταν γνώρισαν σεμνά και γεμάτα από το φως του Χριστού παλικάρια και κοπέλες.
        Κάποτε ένας φοιτητής επισκέφθηκε έναν φίλο του με τον οποίο έκαναν κάπου-κάπου παρέα. Του λέει λοιπόν:
-«Φεύγω πάω να εξομολογηθώ. Θα έρθεις;»
-«Να εξομολογηθείς; Μπα πήγαινε δεν είμαι εγώ για τέτοια πράγματα...»
-«Εντάξει, σε χαιρετώ φεύγω να μην αργήσω...»
-«Ε, στάσου, πως φεύγεις  έτσι... περίμενε θα έρθω κι εγώ. Μόνο στο δρόμο να μου εξηγήσεις  τι λένε στην εξομολόγηση!»
        Στο παραπάνω περιστατικό ο ευλαβής νέος δεν πίεσε καθόλου τον φίλο του όταν αρχικά εκείνος αρνήθηκε να τον ακολουθήσει. Του έριξε την πνευματική σπίθα και η φωτιά άναψε...
        Χρειάζεται επαγρύπνηση, πολύ προσοχή και προσευχή για το ποιες παρέες κανείς θα ακολουθήσει. Βέβαια, η ρίζα του κακού δεν είναι ποτέ οι κακές παρέες για το κατάντημα κάποιου. Αν ένα παιδί από μικρό μάθει να λέει «όχι»  δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Δεν χρειάζεται να βάλουμε κάποιον στη γυάλα για να «μην προσβληθεί από τις κακές παρέες» που τον περιτριγυρίζουν.  Ο νέος/νέα που έμαθε να λέει «όχι» αν κάποιος τολμήσει να του προσφέρει ναρκωτικά τότε με άνεση θα απαντήσει ότι «αυτά εμένα δεν μου χρειάζονται». Θα γνωρίζει πολύ καλά πως μαγκιά δεν είναι να καπνίζεις, αλλά το αντίθετο. Γενναίος δεν είναι εκείνος που κάνει τον νταή στους άλλους, αλλά εκείνος που είναι πρόθυμος και εξυπηρετικός προς τον πλησίον του.
Ο Μέγας Αντώνιος εν κατακλείδι λέει:  24. Οι άνθρωποι που τους οδηγεί το λογικό, δεν χρειάζεται να μοιράζουν την προσοχή τους σε πολλές συντροφιές, αλλά μόνο στις ωφέλιμες και μάλιστα σ’ εκείνες που πρυτανεύει το θέλημα του Θεού. Με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι προχωρούν πάλι στην κατά Θεό ζωή και το αιώνιο φως.

 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode