520 π.Χ Αγγαίος

2017-05-03 20:15

520 π.Χ Αγγαίος

                        Το όνομά του σημαίνει «εορτή». Δεν γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο για τη ζωή του εξόν απ’ αυτά που μας δίδονται από το ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Εν ολίγοις γνωρίζουμε ότι ήσκησε το προφητικό του έργο στην Ιερουσαλήμ περί το 520 π.Χ. Συνεπώς ήταν σύγχρονος του προφήτη Ζαχαρία. Το επίκεντρο της δράσης του αφορούσε την παρότρυνση του λαού για την ανοικοδόμηση του ναού της Ιερουσαλήμ.

Κεφάλαιο πρώτο

            Βρισκόμαστε ήδη δεκαέξι χρόνια μετά την επιστροφή των ισραηλιτών στην Ιερουσαλήμ από την Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία. Οι ιουδαίοι αμελούσαν την ανοικοδόμηση του ναού ο οποίος είχε καταστραφεί από την πρόσφατη εισβολή των Βαβυλωνίων.

            Ο προφήτης διά του Κυρίου αναλαμβάνει δράση. Παροτρύνει τους συμπατριώτες του να ξανακτίσουν τον ναό και να πάψουν πλέον να αδιαφορούν λέγοντας πως τάχατις «δεν έχει έρθει ακόμη ο κατάλληλος καιρός».

            -«Για τα καλοφτιαγμένα σπίτια σας έχετε καιρό»; Ο Αγγαίος επισυνάπτει την προσοχή των Ιουδαίων στο να προσέξουν την υποκριτική διαγωγή τους. «Πάτε στο δάσος κόψτε τα απαραίτητα δέντρα για την ανοικοδόμηση του ναού». Ο ναός είχε περισσότερη ανάγκη από ξυλεία παρά από πέτρες, διότι τα θεμέλια του ναού δεν είχαν καταστραφεί. Άλλωστε στην περιοχή οι πέτρες αφθονούσαν, ενώ τα ξύλα ήταν σπάνια.

            Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του κηρύγματος του προφήτη; -«Ο Κύριος ξύπνησε και ενίσχυσε την ψυχή του Ζοροβάβελ… και τα ψυχάς των εναπομεινάντων Ιουδαίων και ήλθον και ειργάζοντο εις την ανοικοδόμηση του ναού του Κυρίου του Παντοκράτορος».

            Ωσάν άγγελος Κυρίου ο Αγγαίος ενθάρρυνε τους Ιουδαίους ενισχύοντας την θρησκευτική τους συνείδηση. Έτσι το 520 π.Χ ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του ναού.

Κεφάλαιο δεύτερο

            Κατά την εορτή της Σκηνοπηγίας (την ημέρα αυτή υπήρχε πολύς κόσμος μαζεμένος, άρα μεγάλο το ακροατήριο) ο Αγγαίος εκφώνησε διά του Κυρίου την δεύτερη προφητεία του. Η πρώτη προφητεία αφορούσε του αρχηγούς του λαού τον Ζοροβάβελ και τον Ιησού. Αυτή αφορορά τον λαό.

            Μερικοί εκ των εναπομεινάντων Ιουδαίων είχαν δει την παλαιά δόξα του ναού πριν αυτός καταστραφεί το 586 π.Χ. -«Σε ποια κατάσταση τον βλέπετε τώρα; Δεν φαίνεται στα μάτια σας σαν να μην υπάρχει;» Την σύγκριση αυτή την κάνει ο προφήτης όχι για να απογοητεύσει, αλλά για να ενισχύσει το φρόνημα των συμπατριωτών του. Προλέγει ότι ο νέος ναός θα είναι καλύτερος από τον παλαιό, διότι αυτός θα φιλοξενήσει τον Μεσσία. Συνεπώς ο Θεός θα είναι παρών στην ανοικοδόμηση του νέου ναού με θαυμαστό τρόπο. Πιστοί θα συρρέουν από όλα τα άκρα της γης και θα φέρνουν χρυσά και αργυρά αφιερώματα υπέρ της ανοικοδομήσεως. «Μήπως δικά Μου δεν είναι ο χρυσός και ο άργυρος»; Λέγει ο Κύριος.

            -Ο λαός είναι μολυσμένος από την αμαρτία της αμέλειας που υπέδειξε για την ανοικοδόμηση του ναού. Ότι και αν αφιερώσει στο θυσιαστήριο μολυσμένο θα είναι κι αυτό. Συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα τελετουργικό να υπάρχει που να μπορεί να τους καθαρίσει. Και η καθημερινότητά τους πλήττεται από ανομβρία, ξηρασία, ακαρπία των χωραφιών τους. Γιατί; Γιατί δεν οικοδομούν τον ναό του Κυρίου. αν όμως ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση του ναού, τότε θα επανέλθει και πάλι η ευκαρπία.

            -Ο Ζοροβάβελ θα ευλογηθεί ειδικώς από τον Θεό. Τα γύρω έθνη θα καταστραφούν. Θα διατηρήσει όμως ο Θεός τον Ζοροβάβελ. Η προφητεία αυτή δεν αφορά προσωπικά τον Ζοροβάβελ, αλλά δι αυτού τον Ιουδαϊκό λαό και την βασιλική οικογένεια του Δαυίδ εκ την οποίας θα προέλθει ο Μεσσίας. Στον Ζοροβάβελ λοιπόν ο Αγγάιος εναποθέτει το Μεσσιανικό βασίλειο που έρχεται εν τάχει…!

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode