570-632 μ.Χ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ

2020-11-05 00:53

Οι Άραβες είναι λαός Σημιτικής καταγωγής, κατάκτησαν την Αραβία και τη χερσόνησσο του Σινά και εγκαταστάθηκαν στις περιοχές αυτές. Ασχολούνταν κατά το πλείστον με το εμπόριο και την κτηνοτροφία. Η πλουσιότερη πόλη ήταν η Μέκκα όπου υπήρχε το ιερό Κααβά, ένα λίθινο οικοδόμημα με σχήμα κύβου μέσα στο οποίο διατηρούσαν τον ιερό μαύρο λίθο, τον οποίο οι ειδωλολάτρες Άραβες λάτρευαν. Άλλη σημαντική πόλη ήταν Μεδίνα (Αιθρίβη) χτισμένη βορειότερα.  Υπήρχαν διάφορες φυλές Αράβων οι οποίες εχθρεύονταν η μία την άλλη και βρίσκονταν συνχά σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Μωάμεθ ένωσε τους Άραβες, ίδρυσε θρησκεία και έγινε ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης τους. Γεννήθηκε το 570. Ήταν φτωχός έμπορας και νυμφεύθηκε την πλούσια χήρα Χαδίτζα. Συναναστρέφονταν με Ιουδαίους και χριστιανούς. Υπέφερε από αμφιβολίες και νευρικές κρίσεις, έβλεπε οράματα και πίστεψε τελικά ότι ο Θεός τον έστειλε για να οδηγήσει τον λαό στο σωστό δρόμο. ΄

Άρχισε να κηρύττει στη Μέκκα όταν ήταν 40 ετών όπου συνάντησε απροθυμία. Το 622 πήγε στη Μεδίνα όπου έγινε δεκτός με ευχαρίστηση. Κατόπιν αφού στερεώθηκε εκεί επιτέθηκε στην Μέκκα και κατάστρεψε τα είδωλα. (630).

Η θρησκεία που δημιούργησε είναι περισσότερο επηρεασμένη από τον χριστιανισμό παρά από τον Ιουδαϊσμό. Είναι αυστηρώς μονοθεϊστική. Ισλάμ σημαίνει υπακοή στον Θεό όπως και το μουσλίμ. Αναγνώριζε τον Μωϋσή και τον Ιησού ως προφήτες, αλλά έλεγε ότι ο ίδιος ήταν ανώτερος απ’ αυτούς. Δίδαξε τη δύναμη του πεπρωμένου (κισμέτ). Προσπάθησε να περιορίσει την πολυγαμία και τόνισε τα δικαιώματα του ανθρώπου.  Οι διδασκαλίες του καταγράφηκαν στο ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων το κοράνιο το οποίο είναι διαιρεμένο σε 114 κεφάλαια. Ο Μωάμεθ πέθανε το 632.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode