813-820 μ.Χ ΛΕΩΝ Ε΄

2020-11-05 21:07

 

Ο Λέων ήταν εικονομάχος. Ειχε μάλιστα ως πρότυπό του τον Λέων Γ΄. αποφάσισε λοιπόν να φέρει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα των εικόνων. Ανέθεσε στον Ιωάννη Γραμματικό και μια ομάδα λογίων να ερευνήσουν και να βρουν επιχειρήματα κατά των εικόνων. Όταν η επιτροπή τελείωσε το έργο της στο τέλος του 814, ο αυτοκράτορας συνομίλησε με τον πατριάρχη Νικηφόρο κι εκείνος του απάντησε πως το ζήτημα αυτό έκλεισε οριστικά στη Ζ΄ οικουμενική σύνοδο.

Όμως ο Νικηφόρος δεν υποχώρησε. Απαγόρευσε την συγκέντρωση πολιτών σε δημόσιους χώρους και ο πατριάρχης μέσα σε όλη αυτήν την πίεση αποχώρησε σε μοναστήρι και ο αυτοκράτορας τον αντικατέστησε με τον Θεόδοτο Κασσιτερά (815), έγγαμο λαϊκό με το αξίωμα του σπαθαρίου.

Ακολούθησε σύνοδος στην Αγ. Σοφία η οποία έφερε σε ισχύ τις εικονομαχικές αποφάσεις της Ιερείας και αφόρισε τους επισκόπους που διαφωνούσαν, εξόρισε τον Θεόδψρο Στουδίτη. Αυτά όλα προκάλεσαν αντίδραση. Ο στρατηγός Μιχαήλ συνωμότησε, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Από την φυλακή όμως συννενοήθηκε με τους φίλους του για να δολοφονήσουν τον αυτοκράτορα. Στον όρθρο των Χριστουγέννων συνωμότες μεταμφιεσμένοι σε μοναχούς και ιερείς μπήκαν στο ναό και τη στιγμή που ο αυτοκράτορας έψαλλε την καταβασία όρμησαν με σπαθιά για να τον χτυπήσουν. Ο Λέων αμύνθηκε με έναν βαρύ σταυρό, όμως αυτοί ήταν περισσότεροι και τον σκότωσαν. Στη συνέχεια έβγαλαν από την τον Μιχαήλ και τον αναγόρευσαν αυτοκράτορα.

***Στη Δύση ο διάδοχος του Μεγάλου Καρόλου Λουδοβίκος ο Ευσεβής δέχτηκε να στεφθεί  από τον πάπα Στέφανο Δ΄ . Τον επόμενο όμως χρόνο έστεψε ο ίδιος τον γιο του Λοθάριο πράξη που έδειχνε να είναι απαξιωτική προς τον πάπα. Ωστόσο ο πάπας Πασχάλης έπεισε τον Λοθάριο να στεφθεί απ’ αυτόν στη Ρώμη (823).

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode