847 π.Χ προφήτης Οβδιού

2017-04-06 17:38

847 π.Χ προφήτης Οβδιού

            Το όνομά του σημαίνει “δούλος Κυρίου”. Η φράση αυτή ήταν πολύ συνηθισμένη στους Ιουδαίους λόγω της ωραιοτάτης σημασίας που έχει.

            Έζησε περίπου από το 850-790 π.Χ και τόπος δράσης του ήταν το βασίλειο του Ιούδα.

            Το βιβλίο του προφήτη αποτελείται μόλις από ένα κεφάλαιο, πράγμα που το καθιστά ως το μικρότερο της Παλαιάς Διαθήκης.

            Τον Οβδιού η εκκλησία μας τον εορτάζει την 19ην Νοεμβρίου.

Κεφάλαιο πρώτο (και τελευταίο)

            Τάδε λέγει Κύριος: «Η Ιδουμαία θα καταστραφεί».

            Ο εγωισμός της, η υπερηφάνειά της έφτασαν μέχρι τον ουρανό. Η Ιδυμαία ήταν κτισμένη στα ορεινά διά μέσου απρόσιτων βράχων. Τόσο ψηλά ήταν κτισμένη, τόσο απότομα θα κατακρημνιστεί.

            Εις μάτην στήριξαν οι ιδουμάιοι τις ελπίδες τους σε συμμάχους. Κι αυτοί όμως θα τους γυρίσουν την πλάτη. Αλλά ακόμη κι αν στηριχτούν στους δικούς τους δυνατούς πολεμιστές, το ίδιο πάλι αποτέλεσμα θα συμβεί: Η απόλυτη καταστροφή της Ιδουμαίας!

            Η σοβαρότερη αιτία της καταστροφής των είναι η εχθρική στάση που τήρησαν κατά των ισραηλιτών. Εξ’ αρχής της ιστορίας τους ήταν εχθροί των ισραηλιτών καθόσον ήταν απόγονοι του Ησαύ αδελφού του πατριάρχη Ιακώβ.

            Η καταστροφή της Ιδουμαίας θα είναι παντοτινή. Γιατί; Γιατί χαιρεκάκησαν στις δυστυχίες που έπληξαν κατά καιρούς του ισραηλίτες: Συγκεκριμένα κατά το 586 π.Χ όταν καταστράφηκε η Ιερουσαλήμ από τους Φιλισταίους και τους Άραβες και αυτοί έδειξαν εχθρική στάση κατά των ιουδαίων. Χαιρεκάκησαν…

            Εκπλήρωση της προφητείας: Πράγματι, η Ιδουμαία επλήγη πρώτον υπό του Ναβουχοδονόσορος το 583 π.Χ, έπειτα υπό των Ναβαταίων οι οποίοι ήταν αραβικής καταγωγής, ιδιαίτερα όμως υπό των Μακκαβαίων και των απογόνων αυτών. Αυτοί ολοκληρωτικώς τους εξολόθρευσαν  και όσοι απ’ τους ιδουμαίους γλίτωσαν αφομοιώθηκαν  με τον πληθυσμό των Ιουδαίων.

            Οι ερμηνευτές της Παλαιάς Διαθήκης βλέπουν την Ιδουμαία ως τύπο των απανταχού εχθρών του Θεού, οι οποίοι θα εξολοθρευτούν σταδιακά από την Εκκλησία του Χριστού Σωτήρα διά μέσου των αιώνων. 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode