875-898 μ.Χ Κομβικό σημείο. Για πρώτη φορά πάπας επιλέγει αυτοκράτορα. Η πρόσκαιρη άνθιση και η απότομη πτώση της επιρροής των παπών στην κοσμική εξουσία

2020-11-11 23:55

 

Ο πάπας Ιωάννης Η΄ ήταν έμπιστος του αποθανόντος Λουδοβίκου Β΄ και έπρεπε τώρα να επιλέξει ποιος από τους απαιτητές του αυτοκρατορικού θρόνου, δηλ. ο Κάρολος ο Φαλακρός της Γαλλίας ή αδερφός του Λουδοβίκος ο Γερμανικός θα γινόντας αυτοκράτορας. Γιαπρώτη φορά πάπας θα εξέλεγε αυτοκράτορα κι όχι ο αυτοκράτορας πάπα. Ο πάπς εξέλεξε τον Κάρολο Φαλακρό τον βασιλιά της Γαλλίας. Ο Λουδοβίκος Γερμανικός κήρυξε πόλεμο εναντίον του και νικήθηκε.

Το 876 πέθανε ο Λουδοβίκος Γερμανικός. Και το 877 πέθανε ο Κάρολος Φαλακρός κι έτσι ο πάπας για δεύτερη φορά έπρεπε να επιλέξει αυτοκράτορα. Εξέλεξε τον Κάρολο Παχύ. Οι αντίπαλοί του όμως δολοφόνησαν τον πάπα το 882. Για πρώτη φορά λοιπόν δολοφονήθηκε πάπας.

Το 888 ο Κάρολος Παχύς πέθανε και το κράτος του Μεγάλου Καρόλου διαλύθηκε.

Τότε ο Γκουίντο, δούκας του Σπολέτο, αφού νίκησε τον αντίπαλό του Βερεγκάρι Μαρκήσιο του Φρίουρι, στέφθηκε επίσημα αυτοκράτορας  από τον πάπα Στέφανο Ε΄ χωρίς να δώσει καμία εγγύηση στον παπισμό.

Ο επόμενος πάπας Φορμόζος (891-896) αναγκάστηκε να στέψει τον Λαμπέρντο, γιο του Γκουίντο. Κάλεσε όμως τον βασιλιά της Γερμανίας Αρνούλφο να έρθει από τα βόρεια για να τον διώξει.

Όταν ο Αρνούλφος πέθανε, ο πάπας βρέθηκε στο έλεος του Λαμπέρντου. Πέθανε όμως το 896. Ο Λαμπέρντος μπήκε στη Ρώμη και υποχρέωσε τον νέο πάπα Στέφανο Στ΄ να ξεθάψει τον Φορμόζο και να τον αφορίσει έστω κι αν αυτός ήταν νεκρός.

Από κείνη τη στιγμή και πάλι τα πράγματα για τον παπισμό άλλαξαν, διότι ο Λαμπέρτος όρισε πως οι νέοι πάπες θα πρέπει να εκλέγονται με την παρουσία αυτοκρατορικών αντιπροσώπων. Έτσι ο παπισμός βρέθηκε και πάλι στην κατάσταση που ήταν το 754.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode