ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ

2020-05-08 18:12

 

  • To 1883 ο μητροπολίτης Νικομηδείας Φιλόθεος Βρυένιος ανακάλυψε και δημοσίευσε για πρώτη φοράς έργο ανώνυμου συγγραφέα με τίτλο «Διδαχή των δώδεκα αποστόλων» το οποίο περιέχει ηθική κατήχηση. Κάνει λόγο για το βάπτισμα, τις νηστείες, την προσευχή, τη Θεία Ευχαριστία, την εκλογή επισκόπων και διακόνων. Το έργο αυτό γράφηκε στις αρχές του β΄αιώνα στη Συρία ή στην Παλαιστίνη.
  • Επιστολή Βαρνάβα: Είναι ηθική διδασκαλία που αποδόθηκε στον Βαρνάβα. Ο συγγραφέας ήταν χριστιανός εξ’ εθνικών από την Αλεξάνδρεια και προσπαθεί να παρουσιάσει τον χριστιανισμό ως διαφορετική θρησκεία από τον Ιουδαϊσμό. Το έργο αυτό γράφηκε στο τέλος του Α΄αιώνα ή στο α΄μισό του Β΄αι.
  • Α΄Επιστολή Κλήμεντος: Απευθύνεται από την εκκλησία της Ρώμης προς την εκκλησία της Κορίνθου για να την επαναφέρει στην εκκλησιαστική ευταξία. Ο συγγραφέας γράφει προς το τέλος του διωγμού του Δομιτιανού 96-96 και τονίζει τους κινδύνους που προέρχονται από τις διχοστασίες και τις έριδες. Στο τέλος καταλήγει με ύμνο στο Θεό.
  • Β΄επιστολή Κλήμεντος: Είναι εποικοδομητική ομιλία που έγινε στη Ρώμη το 140-150 ή στην Κόρινθο και αποδόθηκε στον Κλήμεντα.
  • Ιγνάτιος επίσκοπος Αντιοχείας ο θεοφόρος: Διακρίθηκε για την πνευματική του προσωπικότητα. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Τραϊανό και τον καρασπάραξαν τα θηρία στον ιππόδρομο της Ρώμης το 110.  Πηγαίνοντας από τον Αντιόχεια στη Ρώμη, έγραψε επιστολές προς τις εκκλησίες της Μαγνησίας, Τράλλεων, Φιλαδελφείας, Σμύρνης, Εφέσου, Ρώμης και προς τον επίσκοπο της Σμύρνης Πολύκαρπο. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρουσιάζει το επισκοπικό αξίωμα διαφοροποιημένο από τους άλλους δύο βαθμούς χωριστά.
  • Επιστολή Πολυκάρπου Σμύρνης: Προς Φιληππησίους. Περιέχει συμβουλές για τη συμπεριφορά των χριστιανών και για την ορθή πίστη.
  • Μαρτύριο Πολυκάρπου Σμύρνης: Ήταν μαθητής του αποστόλου Ιωάννη και φίλος του Ιγνατίου. Είναι επιστολή της εκκλησίας της Σμύρνης προς την εκκλησία Φιλομαλίου της Φρυγίας στην οποία περιγράφεται ο μαρτυρικός θάνατος του Πολυκάρπου.
  • Στους αποστολικούς συγγραφείς ανήκει και ο Παπίας επίσκοπος Ιεραπόλεως  της Φρυγίας, μαθητής του απ. Ιωάννου. Έγραψε γύρω στο 130 πέντε βιβλία με τίτλο «Λογίων Κυριακών εξηγήσεις», οι οποίες είναι προφορικές παραδόσεις των λόγων και των έργων του Χριστού. Λίγα απ’ αυτά σώθηκαν.
  • Ποιμήν του Ερμά, αδελφός του επισκόπου Ρώμης Πίου (139-155). Γράφηκε στη Ρώμη γύρω στο 140. Περιέχει 5 οράσεις, 12 εντολές και 10 παραβολές. Ο Ερμάς συμβουλεύει να εφαρμόζουν τις εντολές του Χριστού οι χριστιανοί, χωρίς να χαλαρώνουν ηθικά.

 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode