ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

2018-02-27 15:04

 Αφού είδαμε τη ιστορία της Ρώμης εκ της διάσπασης της οποίας προέκυψε η Βυζαντινή αυτοκρατορία, είναι θεμιτό να δούμε τώρα συνοπτικά την ελληνική ιστορία και τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής.

                Ξεκινάμε το 2000 π.Χ με την δημιουργία στην Κρήτη του Μινωικού πολιτισμού. Το 1450 π.Χ ο Μινωικός πολιτισμός παρακμάζει και την θέση του παίρνει ο Μυκηναϊκός.

            Το 1100 π.Χ οι Δωριείς εισβάλλουν στην ελληνική επικράτεια και πενήντα χρόνια αργότερα οι γηγενείς έλληνες υποσκελίζονται στα παράλια του Αιγαίου πελάγους αναδεικνύοντας την Μίλητο ως την σημαντικότερη πόλη του νεοσύστατου Ιώνιου πολιτισμού.

            Περί το 900 π.Χ ο Όμηρος και ο Ησίοδος αφήνουν στους έλληνες τα περίφημα συγγράμματά τους ως αιώνια κληρονομιά. Ηλιάδα, Οδύσσεια και τα διδακτικά ποιήματα του Ησίοδου θα αποτελέσουν την πηγή της ελληνικής λογοτεχνίας και του Δυτικού πολιτισμού.

            Το 776 π.Χ διοργανώθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες οι οποίοι εφεξής θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια.

            Περί το 630 π.Χ έχουμε την εμφάνιση και άνθιση της Λυρικής ποίησης.

            Από το 597 π.Χ εποχή που έδρασε ο νομοθέτης Σόλων η Αθήνα ισχυροποιείται. Λίγο αργότερα με τις πολιτειακές ρυθμίσεις του Κλεισθένη (507 π.Χ) εμφανίζεται το Δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα. Ταυτόχρονα ο Ιπποκράτης θεμελιώνει την κλινική ιατρική γενόμενος ως ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης.

            Τον 5ο αιώνα π.Χ ο Ηρόδοτος ταξιδεύει και καταγράφει την ιστορία γενόμενος έτσι ο πατέρας της ιστορίας. Ταυτόχρονα ξεσπά ο Πελοποννησιακός πόλεμος τον οποίο κατέγραψε ο Θουκυδίδης. Την ίδια εποχή οι Πυθαγόρας, Ηράκλειτος και Παρμενίδης αφήνουν ως παγκόσμια κληρονομιά τα επιστημονικά τους συγγράμματα.

            Από το 490 ως το 470 π.Χ ξεσπούν οι Περσικοί πόλεμοι. Στη μάχη του Μαραθώνα εξουδετερώνεται η πρώτη περσική απειλή.

            Το 472 π.Χ ο Αισχύλος εγκαινιάζει την ένδοξη εποχή του θεάτρου, το 468 π.Χ γίνεται η ανέγερση του ναού του Διός στην Ολυμπία.  Το 461 π.Χ ξεκινά ο χρυσός αιώνας του Περικλέους που θα φτάσει την Αθήνα στο απόγειο της δόξας της.  Την περίοδο αυτή και συγκεκριμένα το 447 π.Χ θα χτιστεί η Ακρόπολη των Αθηνών υπό την ευθύνη του αρχιτέκτονα Ικτίνου. Την εποχή αυτή ο Φειδίας, ο Μύρων ο Πολύκλειτος κ.α μεγάλοι γλύπτες και καλλιτέχνες της εποχής θα φιλοτεχνήσουν τα περίφημα έργα τους. Δυστυχώς όμως το 431 π.Χ θα ξεσπάσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος, δείγμα της επεκτατικής αλαζονείας των Αθηνών. Αθήνα και Σπάρτη θα συγκρουστούν με ολέθρια αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές. Η Σπάρτη θα επικρατήσει και η Αθήνα θα χάσει την στρατιωτική της ισχύ.

            Το 425 π.Χ ο Αριστοφάνης θα γράψει τις περίφημες κωμωδίες του.

            Το 387 π.Χ ο Πλάτων ιδρύει σχολή στην οποία θα εμβαθύνει τη διδασκαλία του Σωκράτη.

            Το 360 π.Χ ο Πραξιτέλης θα φιλοτεχνήσει την Αφροδίτη.

            Από το 356-336 π.Χ ο Φίλιππος γίνεται βασιλιάς στην Μακεδονία. Το γεγονός αυτό θα αλλάξει μετέπειτα ριζικά την πορεία όλου του τότε γνωστού κόσμου.  Η άνοδος στον θρόνο του Φιλίππου δεν άρεσε καθόλου στους Αθηναίους και ιδιαίτερα στον ρήτορα Δημοσθένη, ο οποίος εξεφώνησε εναντίον του τις περίφημες δημαγωγίες του. Την ίδια εποχή ο Αριστοτέλης ιδρύει λύκειο.

            Το Φίλιππο διαδέχτηκε στον θρόνο ο γιος του Αλέξανδρος το 336 π.Χ. Οι μεγάλες μακεδονικές εκστρατείες του θα φτάσουν την δόξα τους ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης. Η αυτοκρατορία της Μακεδονίας θα φτάσει μέχρι την Ινδία. Δυστυχώς όμως ο Μέγας Αλέξανδρος το 323 π.Χ θα πεθάνει και το τεράστιο κράτος του θα διαιρεθεί σε τέσσερα τμήματα.

            Τον 3ο π.Χ αιώνα ο Αρίσταρχος διατυπώνει την θεωρία του ότι η γη και οι άλλοι πλανήτες κινούνται γύρω από τον ήλιο. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους ακροατές του. Παράλληλα ο Ευκλείδης εισαγάγει τις νέες γεωμετρικές έννοιες στηριζόμενος σε 35 ορισμούς, έξι αιτήματα και δέκα αξιώματα. Την ίδια εποχή ο Αρχιμήδης διατυπώνει το τύπο της βαρύτητας. «Εύρηκα» είπε στο λουτρό του και εξήλθε γυμνός στην πόλη από την χαρά της ανακαλύψεως.

            Το 300 π.Χ κατασκευάστηκε το θέατρο της Επιδαύρου χωρητικότητας 15.000 θεατών. Ο τρόπος που λειτουργεί η περίφημη ακουστική του παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστη! Την ίδια εποχή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου εγκαινιάζεται η περίφημη βιβλιοθήκη της. Αυτή φιλοξενούσε πάνω από 700.000 τόμους βιβλία της ελληνιστικής περιόδου.

            Λίγα χρόνια αργότερα οι Ροδίτες κατασκεύασαν ένα από τα «επτά θαύματα του κόσμου», τον κολοσσό της Ρόδου ύψους 26 μέτρων από χαλκό. Δεν κράτησε όμως για πολύ. Καταστράφηκε το 226 π.Χ από σεισμό.

            Το 196 π.Χ οι Ρωμαίοι απαλλάσσονται από την Μακεδονική κυριαρχία και ταυτόχρονα εξαπλώνουν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Για αρκετούς αιώνες η Ελλάς θα τελέσει υπό αυτό το καθεστώς.  Η ελληνική γλώσσα όμως θα παραμείνει για πολλούς αιώνες ως η πλέον διαδεδομένη στον τότε γνωστό κόσμο.

            Το 324 ιδρύεται από τον Μέγα Κωνσταντίνο η «Νέα Ρώμη», σημερινή Κωνσταντινούπολη εγκαινιάζοντας απ’ αυτή τη στιγμή και έπειτα την ένδοξη περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το γεγονός αυτό θα επικυρωθεί και επίσημα το 395, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα διαιρεθεί σε δύο τμήματα. Το Δυτικό και το Ανατολικό.

            Το 408 ο  Θεοδόσιος Β΄ θα γίνει αυτοκράτορας του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους.

            Επίσημα για βυζαντινή αυτοκρατορία γίνεται λόγος από το 457 όταν στον θρόνο ανέβηκε ο Λέων Α΄. Λίγο αργότερα, το 476 το Δυτικό Ρωμαϊκό κράτος θα πάψει και επίσημα και μοναδικός αυτοκράτορας όλης της επικράτειας  αναγνωρίζεται αυτός του Βυζαντίου.

            Χρυσή εποχή για το Βυζάντιο έχουμε την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ από το 527-565. Ο Ιουστινιανός αναμόρφωσε την αυτοκρατορία εκδίδοντας παράλληλα τον Ιουστινιανό κώδικα. Την εποχή του Ιουστινιανού από το 532-537 χτίστηκε το μεγαλύτερο αριστούργημα της χριστιανοσύνης, η Αγιά Σοφιά.

Το 730 επί βασιλείας Λέντος Γ΄ Ισαύρου θε ξεσπάσει μεγάλη έριδα για τις εικόνες. Το πρόβλημα της εικονομαχίας θα ταράξει την αυτοκρατορία για έναν αιώνα. Το 780 θα ανέβει στον θρόνο η Ειρήνη η Αθηναία η οποία θα αποκαταστήσει την πρέπουσα τιμή των ιερών εικόνων. Η έριδα οριστικά θα παύσει το 843 από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα.

Το 860 οι Κύριλλος και Μεθόδιος κηρύττουν το Ευαγγέλιο στους Σλάβους. Τους παραδίδουν εν τέλει και αλφάβητο το λεγόμενο «κυριλλικό». Από 867-1057  η Βυζαντινή Αυτοκρατορία θα φτάσει στο απόγειο της δόξας της.

Το 976 ο Βασίλειος Β΄(βουλγαροκτόνος) συντρίβει την βουλγαρική απειλή.

Το 1054 δημιουργείται το μεγάλο σχίσμα μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής εκκλησίας.

Το 1071 οι Τούρκοι νικούν τον Βυζαντινό στρατό και κυριαρχούν στην Μ. Ασία. Από το 1081-1118 στον θρόνο ανεβαίνει ο Ιωάννης Κομνηνός. Η δυναστεία των Κομνηνών  θα ανασυντάξει στρατιωτικά και πνευματικά την Αυτοκρατορία.

Το 1096 γίνεται από τους Ρωμαίους η Α΄ σταυροφορία. Τρία χρόνια αργότερα οι σταυροφόροι θα καταλάβουν την Ιερουσαλήμ.  Συνολικά διεξήχθησαν οκτώ σταυροφορίες με σκοπό την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων από τους Μουσουλμάνους που επικρατούσαν στην Αγία Γη από το 635.

Με την Δ΄ Σταυροφορία τους οι Λατίνοι θα εισβάλλουν στην Κωνσταντινούπολη το 1204 και θα την λεηλατήσουν παρεκτρεπόμενοι από τον αρχικό τους σκοπού.

Το 1261 με ορμητήριο την Νίκαια οι Παλαιολόγοι θα ανακτήσουν από τους Λατίνους την Κωνσταντινούπολη ανασυγκροτώντας για τελευταία φορά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Το 1334 θα ξεσπάσουν στο Βυζάντιο οι λεγόμενες Ησυχαστικές έριδες οι οποίες θα τελειώσουν με τον  θρίαμβο του ησυχασμού και της διδασκαλίας του Γρηγορίου του Παλαμά.

Το 1448 ανεβαίνει στον θρόνο ο Ιωάννης ΙΑ΄ Παλαιολόγος  ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1453 ο Μωάμεθ Β΄ θα εισβάλλει στην Κωνσταντινούπολη η οποία παραδίδεται οριστικά στα χέρια των Τούρκων.

Η Κύπρος έπειτα από αιώνες Φραγκοκρατίας θα πέσει κι αυτή στα χέρια των τούρκων το 1570. Οι Τούρκοι θα την έχουν στην κατοχή τους μέχρι το 1878.

Το 1601 το Οικουμενικό Πατριαρχείο εγκαθίσταται στο Φανάρι.

Το 1669 ο Χάνδακας (Ηράκλειο Κρήτης) πέφτει κι αυτός στα χέρια των Τούρκων μετά από μια μακρά περίοδο Ενετοκρατίας.

Το 1709 οι Φαναριώτες ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας με επικεφαλή τον  Νικόλαο Μαυροκορδάτος θα αναλάβουν την ηγεμονία της Μολδαβίας αναλαμβάνοντας επί της ουσίας την οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα.

Παράλληλα από το 1788-1792 ο Λάμπρος Κατσώνης διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά των Οθωμανών στο Αιγαίο. Θα αναγκαστεί όμως να εγκαταλείψει τον αγώνα του μετά την ήττα του στην Άνδρο το 1790 και την Ρωσοτουρκική συνθήκη που ακολούθησε.

            Το 1806 εκδίδεται υπό Ανωνύμου έλληνος η  «ελληνική νομαρχία» η οποία αποτελεί φλογερό προσκλητήριο για τον απελευθερωτικό αγώνα.

            Το 1821 ξεκινά και επίσημα η ελληνική επανάσταση η οποία το 1827 θα φέρει ως καρπό της την σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους. Παράλληλα το 1825 ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε το « Ύμνο προς την ελευθερία». Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας αναλαμβάνει κυβερνήτης του ελληνικού κράτους με έδρα την Αίγινα και κατόπιν το Ναύπλιο. Δολοφονήθηκε όμως το 1831. Τον διαδέχτηκε ο αδερφός του Αυγουστίνος. Το 1830 αναγνωρίστηκε και επίσημα η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους στη συνδιάσκεψη του Λονδίνου.

Το 1833 έρχεται στην Ελλάδα ο Όθων δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Βαυαρίας για να αναλάβει την διακυβέρνηση του κράτους. Την 1η Δεκεμβρίου του 1834 η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μεταφέρεται από το Ναύπλιο στην Αθήνα.

Το 1843 ξεσπά το κίνημα «της 3ης Σεπτεμβρίου» κατά του Όθωνα το οποίο φέρει ως αποτέλεσμα την ψήφιση Συντάγματος. Η βασιλεία του Όθωνα καταργείται τελικά ύστερα από πολλούς αγώνες στις 12 Οκτωβρίου 1862.

Το 1864 η Μ. Βρετανία που από το 1815 είχε στην κατοχή της τα Επτάνησα του Ιουνίου Πελάγους τα δωρίζει στην Ελλάδα ως δώρο στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο ο οποίος επιλέχθηκε τότε ως βασιλιάς των ελλήνων.

Το 1878 αρχίζει στην Κύπρο η αγγλοκρατία.

Το 1881 ορίζονται τα νέα σύνορα της Ελλάδας τα οποία περιλαμβάνουν την προσάρτηση της Θεσσαλίας και ορισμένες περιοχές της Ηπείρου.

Το 1896 ο βαρόνος Πιερ Ντε Κουπερντέν αναβιώνει τους Ολυμπιακούς αγώνες οι οποίοι διοργανώνονται για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς αιώνες στην Αθήνα στο αναμορφωμένο Παναθηναϊκό στάδιο.

Την περίοδο 1896-1897 ξεσπά Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Ο πόλεμος κερδίζεται από την Τουρκία όμως μέσα στην αναταραχή η Κρήτη ανακηρύσσεται αυτόνομη.

Το 1909 πρωθυπουργός της Ελλάδας γίνεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το 1912 ξεσπούν οι βαλκανικοί πόλεμοι, στο τέλος των οποίων η Ήπειρος, η Μακεδονία, τα Νησιά Αιγαίου και η Κρήτη προσαρτώνται στην Ελλάδα. Οκτώ χρόνια αργότερα με την Συνθήκη των Σεβρών προσαρτιέται στην Ελληνική επικράτεια και η Ανατολική Θράκη.

Το 1922 η απόβαση του ελληνικού στρατού στην Μ. Ασία με σκοπό την εφαρμογή της Συνθήκης των Σεβρών καταλήγει μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου σε ελληνοτουρκικό πόλεμο. Η ήττα των ελλήνων θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για την εκεί παρουσία του ελληνισμού.  (Μικρασιατική καταστροφή).

Το 1937 ο Ι. Μεταξάς εγκαθιστά στην Ελλάδα δικτατορικό καθεστώς. Στην διακυβέρνηση αυτού θα ξεσπάσει ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος. Την 28η Οκτωβρίου του 1940 ο Μεταξάς αρνείται την επέλαση των Ιταλικών στρατευμάτων στην ελληνική επικράτεια. Στις 6 Απριλίου 1941 παρά την αντίσταση των ελλήνων η χιτλερική σημαία θα κυματίσει στην Ακρόπολη. Η κατοχή δεν θα διαρκέσει για πολύ. Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι γερμανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αμέσως όμως θα ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος που θα λήξει με την ήττα των κομμουνιστών τον Αύγουστο του 1949.

Το 1947 με την λήξη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου τελειώνει οριστικά και  η ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα τα οποία προσαρτώνται στην Ελλάδα.  

Το 1950 γίνεται δημοψήφισμα στην Κύπρο υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα το οποίο οδηγεί σε αγώνα κατά των άγγλων. Το 1959 η Κύπρος ανακηρύσσεται ελεύθερη με πρώτο πρόεδρό της τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Την περίοδο 1967-1974 η δημοκρατία στην Ελλάδα καταλύεται και επιβάλλεται στην χώρα το δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών. Το 1973 οι φοιτητές του πολυτεχνείου εξεγείρονται κατά της χούντας η εισβολή των τανκς στις 17 Νοεμβρίου 1974 μέσα στον χώρο του πολυτεχνείου σηματοδοτεί την πτώση της χούντας. Την διακυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει ο Δ. Ιωαννίδης. Ο Ιωαννίδης προσπάθησε να ανατρέψει τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο από την Κύπρο δίνοντας αφορμή στους τούρκους να εισβάλλουν στο νησί. Ο Ιωαννίδης «πέφτει» και την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο Κ. Καραμανλής ο οποίος το 1981 υπογράφει την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. Την 1η Ιανουαρίου 2002 κυκλοφορεί πλέον επίσημα το ευρώ ως νέο νόμισμα στην Ελλάδα.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode