Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΑΝ

2020-03-17 18:44

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Με τον Ιωάννη πήγαν στη Σαμάρεια και κήρυξε στην Καισάρεια και στην Ιόππη. Στην αποστολική σύνοδο υποστήριξε την άποψη ότι οι χριστιανοί οι από ειδωλολάτρες δεν πρέπει να τηρούν τις διατάξεις Μωσαϊκού νόμου. Η παράδοση αναφέρει ότι ίδρυσε την εκκλησία της Αντιόχειας γι’ αυτό φαίνεται ότι πήγε στη Συρία. Όμως αυτό φαίνεται ότι δεν είναι σωστό. Μετά την αποστολική  σύνοδο στην Αντιόχεια ήρθε σε σύγκρουση με τον Παύλο σχετικά με το ζήτημα των Ιουδαιοχριστιανών.

Την επιστολή του στην Κ.Δ  απευθύνει στους χριστιανούς του Πόντου, της Γαλατίας, Βιθυνίας, Καππαδοκίας, και Ασίας γι’ αυτό είπαν ότι κήρυξε σ’ αυτές τις περιοχές.

Γενικά γίνεται δεκτό ότι ο Πέτρος έζησε και μαρτύρησε στην Ρώμη ανάμεσα στο 64 και 67 εκεί τον σταύρωσαν με το κεφάλι προς τα κάτω.

Ο τόπος του μαρτυρίου του ήταν στην Ρώμη στους πρόποδες του Βατικανού λόφου, όπου την εποχή του Μ. Κωνσ/νου ιδρύθηκε βασιλική και σήμερα υπάρχει ο ναός του Απ. Πέτρου.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε σχετικά με τις αξιώσεις των παπικών για το πρωτείο και όπως αυτό το συνδέουν με τον Πέτρο, ότι ο Πέτρος ούτε την εκκλησία της Ρώμης ίδρυσε ούτε  ήταν πρώτος επίσκοπος Ρώμης όπως αυτοί ισχυρίζονται γιατί είναι γνωστό ότι οι απόστολοι περιόδευαν και δεν έμεναν σ’ ένα τόπο για να γίνουν επίσκοποι.

Πρώτος επίσκοπος Ρώμης σε κατάλογο που συνέταξε ο επίσκοπος Ρώμης Σωτήρ (166-174) και τον παραδίδει ο Ειρηναίος αναφέρεται ο Λίνος. Ο πάπας Λιβίριος (353-366) αναφέρει σε κατάλογό του ως πρώτο επίσκοπο Ρώμης τον Πέτρο και λέει ότι είχε το αξίωμα αυτό 25 χρόνια, 1 μήνα και 8 μέρες.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η ζωή του Ιωάννη περιβάλλεται από μυστήριο γιατί οι πληροφορίες που έφτασαν σε μας είναι συγκεχυμένες. Από τις πράξεις ξέρουμε ότι ο Ιωάννης εργάστηκε στα Ιεροσόλυμα μαζί  με τον Πέτρο και τον θεωρούσαν ως έναν από τους στύλους της εκκλησίας. Με τον Πέτρο πήγε στη Σαμάρεια. Έμεινε στα Ιεροσόλυμα μέχρι τον θάνατο της Παρθένου Μαρίας γιατί την εμπιστεύθηκε ο κύριος από τον σταυρό σε αυτόν.

Αργότερα κήρυξε στην Έφεσο και τον θεώρησαν αρχηγό των εκκλησιών τους. Λένε ότι ήταν αρχιερέας και ότι διόριζε επισκόπους στις πόλεις.

Πήγε στον Πέτρο « δια του λόγου του θεού και τα μαρτύρια του Ιησού» (Αποκ. 1,9). Εκεί έγραψε την αποκάλυψη πιθανώς την εποχή του Δομιτιανού.

Ο Ιωάννης έγραψε το Ευαγγέλιο, την αποκάλυψη και τρεις καθολικές επιστολές.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΑΝ

·       Ανδρέας (ο αδερφός του Πέτρου): Κήρυξε στη Σκυθία, στη Λαζική, στη Μ. Ασία και στο Βυζάντιο, όπου εγκατέστησε τον πρώτο επίσκοπο Στάχυ και πήγε μετά στην Πάτρα όπου μαρτύρησε σε σταυρό σε σχήμα Χ. Οι απόκρυφες πράξεις του Ανδρέα, περιγράφουν την δραστηριότητά του.

·       Βαρθολομαίος: Κήρυξε στην Αρμενία και έφτασε μέχρι την Ινδία.

·       Ματθαίος: Κήρυξε στην Αιθιοπία, στην Περσία και στην Μακεδονία.

·       Φίλιππος: Κήρυξε στην Ιεράπολη της Φρυγίας όπου υπήρχε ο τάφος του.

·       Σίμων ο κανανίτης: Κήρυξε στην Ασία, στην Αφρική και στη Βρετανία.

·       Θωμάς: Στην Ινδία και στη Παρθία.

·       Ιάκωβος ο του Αλφαίου: Στην Αίγυπτο.

 

 ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΑΝ

·       Τιμόθεος: Στην Έφεσο.

·       Τίτος: Στην Κρήτη.

·       Λουκάς: Ήταν γιατρός, έγραψε το Ευαγγέλιο και τις πράξεις των Αποστόλων.

Ευαγγελιστής Μάρκος: Ο ερμηνευτής Πέτρου κήρυξε 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode