Ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων. (κήρυγμα 26/7/2015)

2015-07-25 23:16

Με πέντε άρτους και δύο ιχθύες ο Χριστός μας, χορταίνει στη σημερινή ευαγγελική περικοπή πέντε χιλιάδες άνδρες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτούς τα γυναικόπαιδα. Συνεπώς ο αριθμός των σιτιζομένων οπωσδήποτε ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.

Το θαύμα αυτό είναι ασφαλώς μια σαφέστατη απάντηση του Θεού σε όλους εμάς που αγωνιούμε για τα προς το ζην. Ο Θεός όπου θέλει νικά την τάξη της φύσης και κάνει τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ.

Είναι πολύ θλιβερό εμείς οι άνθρωποι να έχουμε λογικοποιήσει τη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό ώστε θα έλεγε κανείς πως έχουμε ρομποτοποιήσει την κάθε μας κίνηση. Εδώ όμως ο Θεός προκαλεί τις αισθήσεις μας, σπάει όλα τα κατεστημένα, ταΐζει με το τίποτα χιλιάδες κόσμο και έχει και περίσσευμα. Ας έρθει τώρα κάθε σοφός διά της επιστήμης να εξετάσει με τη λογική το θαύμα…

Ο Θεός ουσιαστικά ζητά από τον άνθρωπο να αφεθεί, να απλωθεί, να πιστέψει σ’ αυτά που δεν βλέπει,   να ακούσει λόγια που δεν εκφράζονται με λέξεις να φάει τη Σάρκα και να πιει το Αίμα του Υιού Του γενόμενος ένας μικρός θεός κατά Χάριν. Ζητά από τον άνθρωπο να αγαπήσει τους εχθρούς του, να ελεήσει από το υστέρημά του, να προσεύχεται δίχως ποτέ να σταματά, να δανείζει χωρίς ποτέ να ελπίζει ότι θα παραλάβει τα δανεικά πάλι πίσω. Να προσφέρει σ’ αυτόν που τον ράπισε στο ένα μάγουλο και το άλλο μάγουλο προς ραπισμό. Εν τέλει του ζητά να απαρνηθεί τον εαυτό του και να σηκώσει τον σταυρό της υπακοής και της υπομονής υπακούοντας στον Θεό μέχρι θανάτου.

Και ρωτάμε: που μπορεί κανείς να διακρίνει κάτι ρεαλιστικό και λογικό σε όλα αυτά; Η πίστη μας λοιπόν είναι παράλογη, τρελή κατά κόσμον. Ο χριστιανός καταντά έξω φρενών σε πλήρη όμως σύνεση. Η χριστιανική πίστη σπάει όλα τα κατεστημένα, είναι πράγματι η μεγαλύτερη επανάσταση που μπορεί κανείς να κάνει. Το διαπίστωσαν οι ειδωλολάτρες, οι οποίοι έσφαξαν χιλιάδες μάρτυρες νομίζοντας πως έτσι θα σβήσουν σιγά-σιγά από την γη και τη μνήμη ύπαρξης των χριστιανών. Είδαν όμως προς μεγάλη έκπληξή τους, πως όσο εκείνοι φόνευαν τους αγίους, οι πιστοί πολλαπλασιάζονταν και ο χριστιανισμός εξελίχθηκε τελικά η πολυπληθέστερη θρησκεία στον κόσμο. Η σοφία των σοφών αποσαθρώθηκε μπροστά στο κήρυγμα απλών και αγράμματων ψαράδων. Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν οι δε εκζητούντες όμως τον Κύριο δεν στερήθηκαν κανένα αγαθό.

Έχει άπειρα πράγματα να μας διδάξει η χριστιανική πίστη, μπορούμε να μιλάμε δίχως τελειωμό για θαύματα, για αγίους, για βαθιές θεολογικές έννοιες. Όλα όμως αυτά νομίζω πως συμπεριλαμβάνονται στην σημερινή ευαγγελική περικοπή η οποία τόσο λιτά αλλά με τόσο βάθος και ουσία καταρρίπτει όλες τις ηθικολογίες και τον επιστημονισμό των παλαιών, των σύγχρονων και των μεταγενέστερων γενεών του ανθρωπίνου γένους αδειάζοντας στον κάλαθο των αχρήστων κάθε τι που μπορεί να γίνει εμπόδιο σε κάποιον να ακολουθήσει τον Εσταυρωμένο που νίκησε τον θάνατο.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode