Πρόλογος

2018-05-31 11:49

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η χειρόγραφη παράδοση διασώζει 88 ομιλίες του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος του κατά Ιωάννην Ιερού Ευαγγελίου, πλην της συζητήσεως του Ιησού με την μοιχαλίδα, η οποία προστέθηκε μεταγενέστερα (7,53-8,11). Οι ομιλίες αυτές πρέπει να έγιναν κατά το χρονικό διάστημα 387-389.

          Οι ομιλίες αυτές πρέπει να έγιναν σε πολύ πρωινές ώρες ώστε να προλάβαιναν οι ακροατές κατόπιν να πηγαίνουν στις εργασίες τους και διαρκούσαν περί το ένα τέταρτο της ώρας, δηλαδή πολύ συντομότερες από αυτές του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου. Τα πλήθη παρακολουθούσαν με ζήλο τις ομιλίες του Χρυσοστόμου και ο άγιος εμφανίζεται ευχαριστημένος με τον ζήλο αυτόν.

          Ο Χρυσόστομος προλογικά παρακαλεί τους ακροατές να κάνουν ησυχία, όχι τόσο αυτή των χειλέων , όσο αυτή της καρδιάς, ώστε να ακούσουν και να κατανοήσουν αυτά που αποκαλύπτει ο υιός της βροντής, ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης. Ο οποίος δεν θα εκθέσει σοφίσματα και ιδέες από την γη, αλλά θα αποκαλύψει όλα όσα υπάρχουν στον ουρανό.

          Για να μπορέσει όμως κάποιος να παρακολουθήσει αυτές τις ομιλίες και να ωφεληθεί απ’ αυτές, θα πρέπει να αλλάξει, να ξεριζώσει τα πάθη που τον καθηλώνουν εδώ στη γη. Και πως μπορεί να γίνει αυτό; -Ας μην επικαλεστεί κανείς τον χρόνο, διότι αυτός ο ληστής που ήταν ανθρωποκτόνος και ληστής σε μία μόνο βραχύτατη στιγμή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο αρετής. Βλέπεις ότι μόνο θέληση χρειάζεται; Θέληση όμως όχι συνηθισμένη θέληση, αλλά θέληση  συνδυασμένη με πολύ ζήλο και προσπάθεια.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode