Σάββατο 17/8/2018 Ευαγγελική περικοπή και ερμηνεία Φλώρου και Λαύρου μαρτύρων Σάββατο ιβ΄Ματθ. (Ματθ. 20, 29-34)

2018-08-17 18:32

    29 Κα κπορευομνων ατν π Ιεριχ κολοθησεν ατ χλος πολς.30 Κα δο δο τυφλο καθμενοι παρ τν δν, κοσαντες τι ᾿Ιησος παργει, κραξαν λγοντες· λησον μς, Κριε, υἱὸς Δαυδ.

 

          Πρόσεξε ότι οι τυφλοί χωρίς να έχουν οδηγό και χωρίς να μπορούν να δουν τον Κύριο πήγαν εκεί και άρχισαν να φωνάζουν με δυνατή φωνή και εμποδιζόμενοι να φωνάζουν, φώναζαν ακόμη περισσότερο. Διότι τέτοια είναι η καρτερική ψυχή. Ο δε Χριστός άφηνε αυτούς να τους εμποδίζουν να φωνάζουν για να γίνεται φανερή σε μεγαλύτερο βαθμό η προθυμία τους και για να μάθεις ότι με την αξία τους απήλαυσαν την θεραπεία. Διά τούτο δεν τους ρωτά «πιστεύετε»;

          Από αυτό μάθαινε αγαπητέ ότι ακόμη κι αν είμαστε άσημοι και καταφρονεμένοι, αλλά προσερχόμαστε στο Θεό με πολύ προθυμία θα επιτύχουμε μόνοι μας αυτό που ζητούμε.

          Τι έκανε λοιπόν Χριστός;

 

     31  δ χλος πετμησεν ατος να σιωπσωσιν· ο δ μεζον κραζον λγοντες· λησον μς, Κριε, υἱὸς Δαυδ. 32 κα στς ᾿Ιησος φνησεν ατος κα επε· τ θλετε ποισω μν; 33 λγουσιν ατ· Κριε, να νοιχθσιν μν ο φθαλμο.

 

          Για ποιο λόγο τους ρώτησε; Για να μη νομίσει κανείς ότι αυτοί άλλα θέλανε και άλλα τους προσέφερε ο Ιησούς.

 

    34 σπλαγχνισθες δ ᾿Ιησος ψατο τν φθαλμν ατν, κα εθως νβλεψαν ατν ο φθαλμο, κα κολοθησαν ατ.

 

          Βέβαια, ο σκοπός της έλευσης του Ιησού στον κόσμο είναι η ευσπλαχνία, αλλά παράλληλα με αυτή, οι τυφλοί ήταν άξιοι του ελέους εξαιτίας της πίστης τους όπως είδαμε παραπάνω. Και όταν έλαβαν την δωρεά δεν απομακρύνθηκαν από τον Ιησού, αλλά τι έκαναν; Τον ακολούθησαν, πράγμα που δεν το έκαναν όλοι όσοι θεραπεύτηκαν από Κείνον. Σε άλλες μάλιστα περιπτώσεις οι τεθεραπευμένοι έφυγαν μακριά επιδεικνύοντας μεγάλη αγνωμοσύνη. (βλ. 10 λεπρούς).Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχάηλ. Δ. Στεφάνου από την μελέτη στον Ιερό Χρυσόστομο

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode